Zastosowanie 50mm w reporterce
Mam akurat trochę wolnej gotówki i pomyślałem, że może kupię sobie C 50mm f/1.8. Zajmuję się reporterką. Zastanawiam się czy ma sens kupowanie takiego obiektywu. Czy nie jest za wąski ? Mówimy o matrycy APS-C.
Odp: Zastosowanie 50mm w reporterce
Do reportażu (dla koniecznej szybkości reakcji) klasycznie stosuje się właśnie obiektywy zmiennoogniskowe, w średnim zakresie ogniskowych.
Cytat:
Zamieszczone przez
welury
Do reportażu (dla koniecznej szybkości reakcji) klasycznie stosuje się właśnie obiektywy zmiennoogniskowe, w średnim zakresie ogniskowych.
Gdzieś Ty takie mądrości wyczytał?
50mm na cropie będzie za wąsko, możesz wyskrobać trochę więcej kasy niż 450zł?
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotograf1995
czy ma sens kupowanie takiego obiektywu
nie, nie ma
Cytat:
Zamieszczone przez
welury
Czyli ja to jakiś dziwny jestem bo robię stałkami i właśnie jedna z nich to 50mm :) Ostatnia sobotnia impreza Kawalerzystów także robiona 50tką
Pięćdziesiątka na cropie jest zbyt wąska do reporterki. U mnie najlepiej sprawdza się do tego 17-40L, tyle że to inna para kaloszy...
przecież reporterka to nie tylko szeroki kąt, nie wszystko da się zrobić na szeroko i vice versa
jakie masz pozostałe szkła? widzę, że szukasz 50mm mk1 - moim zdaniem nie warto -kup sobie mk1 za 300zł
50tke warto mieć, zwłaszcza przy jej śmiesznej cenie
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Czyli ja to jakiś dziwny jestem bo robię stałkami i właśnie jedna z nich to 50mm :) Ostatnia sobotnia impreza Kawalerzystów także robiona 50tką
Ale ty chyba robisz na FF a nie na cropie, przypnij do 5D np 85mm i daj znać czy się sprawdza w repo :)
50 jest okej, ale na cropie raczej nie jako podstawowy obiektyw a jako uzupełnienie. Jakie masz obecnie obiektywy? jeśli kita to przejrzyj swoje zdjęcia i sam sprawdź w danych EXIF jakich ogniskowych używasz najczęściej i takiego szkiełka szukaj.
C 50mm 1.8 - raz, że za wąsko - dwa, że o kant d*upy AF
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Ale ty chyba robisz na FF a nie na cropie, przypnij do 5D np 85mm i daj znać czy się sprawdza w repo :)
50 jest okej, ale na cropie raczej nie jako podstawowy obiektyw a jako uzupełnienie. Jakie masz obecnie obiektywy? jeśli kita to przejrzyj swoje zdjęcia i sam sprawdź w danych EXIF jakich ogniskowych używasz najczęściej i takiego szkiełka szukaj.
85tki nie mam a daję rade repo robić 135tką więc jak widać można :D 50tkę mam na bliskie plany, bo lubię wejść i poczuć repo