Mam przed soboa 8 godzin lotu samolotem i sporo roboty. Mysle o pozyczeniu Mac Book'a 13", ile jest w stanie wytrzymac jego bateria edytujac (moze daruje sobie renderowanie) zdjecia w LR. Czy ktos ma jakies doswiadczenia w takiej pracy?
Wersja do druku
Mam przed soboa 8 godzin lotu samolotem i sporo roboty. Mysle o pozyczeniu Mac Book'a 13", ile jest w stanie wytrzymac jego bateria edytujac (moze daruje sobie renderowanie) zdjecia w LR. Czy ktos ma jakies doswiadczenia w takiej pracy?
Moj nowy macbook pro potrafil trzymac 6 godz. ale to oczywiscie tylko przy notatniku lub safari. LR obciaza duzo bardziej procesor i uruchamia wiatraki wiec czasowo wychodzi polowa z tego.
13" z 2010 trzymał około 3-4 godzin pracy w duecie Lightroom - Photoshop. Oczywiście zależne to było od ilości obliczeń i wielkości plików, ale mniej jak 3 godziny się nie zdarzało, najwięcej koło 5. Bajka była z illustratorem, tam można było walczyć grubo ponad 6 godzin :-)
Wszystko zależy od małych pierdółek, czy masz włączone wi-fi, bluetooth, jaka jest jasność ekranu, czy masz podświetloną klawiaturę, jak szybki jest dysk (5400 vs 7200 vs SSD), czy masz pootwierane jakieś dodatkowe programy, etc.
Dzieki za info! Jakis czas temu zmaienilem na SSD, mam nadzieje ze z tego powodu dostane pare minut wiecej wiecej. Zastanawiam sie tez nad uzyciem baterii do mojej alinbees Paul C. Buff - Vagabond Mini Lithium, mam nadzieje ze Mac Book nie ucierpi.
2-3h masz na duuużym luzie