Odp: Imitacja DPP w Lightroom, moje ustawienia a wasze uwagi.
Nic nie widzę, brak obrazków.
Cytat:
Zamieszczone przez
Plexa
Nic nie widzę, brak obrazków.
Sorki, edytowalem zdjecia.
Po pierwsze nie bardzo wiem co jest Twoim celem. Oczywiście, że da się każde zdjęcie w Lightroomie ustawić tak by imitowało DPP - pytanie tylko jakim nakładem pracy?
Po drugie - nie ma możliwości utworzenia presetów naśladujących DPP. Jest zbyt wiele zmiennych, które wpływają na wygląd danego zdjęcia, jak i algorytmy każdego z tych softów są inne.
Ja używam tylko DPP czasem łącząc na warstwach dwa lub trzy różnie wywołane rawy. Do Lightrooma już nie wrócę.
A zdjęcia które pokazałeś są wyraźnie różne od siebie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
dulak
Po pierwsze nie bardzo wiem co jest Twoim celem.
Celem jest uzyskiwanie podobnie zadowalajacych efektow jak w DPP
Cytat:
Zamieszczone przez
dulak
Oczywiście, że da się każde zdjęcie w Lightroomie ustawić tak by imitowało DPP - pytanie tylko jakim nakładem pracy?
Wlasnie dlatego aby bylo szybciej, szukam usrednienia ustawien [/QUOTE]
Cytat:
Zamieszczone przez
dulak
Ja używam tylko DPP czasem łącząc na warstwach dwa lub trzy różnie wywołane rawy. Do Lightrooma już nie wrócę.
Jak bym mial do obrabinia pare zdjec z wakacji, pewnie tez bym sie bawil z DPP a pozniej z warstwami aby uzyskac zamierzony efekt :) Niestety zdjec jest wiecej..
Cytat:
Zamieszczone przez
dulak
A zdjęcia które pokazałeś są wyraźnie różne od siebie :)
I wlasnie dlatego pytalem o doswiadczenia innych.
Nie uzyskasz uśrednienia. Algorytmy obu softów są całkowicie odmienne od siebie dlatego takiej możliwości nie ma. O ile każde pojedyncze zdjęcie w Lightroomie możesz upodobnić bez problemu do DPP (na odwrót już nie) o tyle masowo nie masz szans na to. Próbowałem również dojść do takich samych ustawień jak Ty.
Jeśli chodzi o sporą ilość fotografii do obróbki - każdego tygodnia mam ich do przerobienia kilkaset z czego 200 zazwyczaj idzie na papier, mimo tego do Lightrooma nie wrócę. Jak ktoś pisał w innym wątku - po zapoznaniu z DPP praca nim staje się bardzo szybka i wygodna. Oczywiście będą pojedyncze fotografie, które z DPP słabo wyjdą a Lightroom je elegancko wyciągnie, ale naprawdę to pojedyncze zdjęcia zazwyczaj ciągnięte z głębokich niedoświetleń lub przepałów.
Dla mnie efekt na wydruku jest zawsze taki sam - z DPP zdjęcia są naturalne z Lightrooma nienaturalne.
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
dulak
Nie uzyskasz uśrednienia. Algorytmy obu softów są całkowicie odmienne od siebie dlatego takiej możliwości nie ma. O ile każde pojedyncze zdjęcie w Lightroomie możesz upodobnić bez problemu do DPP (na odwrót już nie) o tyle masowo nie masz szans na to.
No i tu sie niestety zgodze..
- - - Updated - - -
Dostrzeglem jedna ceche ktora mozna zmienic w wiekszosci zdjec w LR aby udpodobnic ja do DPP, sa to 'Lights' i 'Highlihts'. Wyglada na to ze DPP ma w domyslnych ustawieniach te paramatry wyzej badz LR ma je za nisko. Zdjecia z LR sa zazwyczaj 'ciemniejsze', po podciagnieciu tych parametrow wyzej foty upodobniaja sie bardziej do efektow z DPP.
Cytat:
Zamieszczone przez
wagteil
No i tu sie niestety zgodze..
- - - Updated - - -
Dostrzeglem jedna ceche ktora mozna zmienic w wiekszosci zdjec w LR aby udpodobnic ja do DPP, sa to 'Lights' i 'Highlihts'. Wyglada na to ze DPP ma w domyslnych ustawieniach te paramatry wyzej badz LR ma je za nisko. Zdjecia z LR sa zazwyczaj 'ciemniejsze', po podciagnieciu tych parametrow wyzej foty upodobniaja sie bardziej do efektow z DPP.
Tak, to jest prawda. Nie ma co gadać dpp lepszy dla cierpliwych inaczej no i wszystko co już na ten temat powiedziano. Nie da się zrównoważyć obu.
Też nie do końca odgaduję cel. Jeśli chodzi o głęboka ingerencję w obraz to każdy wydzierga w swoim odrawiaczu to co potrafi. Skopiowanie jakiejś zawiłej obróbki z DPP i przepisanie tej receptury na "język" ACR byłoby koszmarem gdyby nie profile DNG. A tak gra wstępna odwalona, w tym samym czasie hrabia może jeszcze poczytać ;) Jeśli chodzi o wstępne wołanie to nie widze żadnych przeszkód żeby ACR/Lr nie imitowało hurtem odrawiania DPP. Poniżej przykłady, jeśli ktoś wynajduje róznice między a i b (które to literki poplątałem względem wołarek) to przez moje niedbalstwo, wystarczy zmienić jeden parametr i tej widocznej różnicy nie będzie.
1a
1b
2a
2b
3a
3b
4a
4b
5a
5b
Wołanie podstawowe ale - podkreślam: hurtowe a z jednej b- z drugiej.
Widzę mój ulubiony temat na tapecie, ja także do lightrooma nie myślę powracać. Na dzień dzisiejszy najlepszym programem poza DPP do obróbki rawów z Canona to Capture One, nie ma żadnych złudzeń, od kiedy go używam jestem szczęśliwszy. Spróbuj Capture One a zobaczysz, że najlepiej oddaje to co wychodzi z DPP;)
--- Kolejny post ---
Subskrybuj wątek i powiadom mnie o zmianach: