Jakość zdjęć na facebook'u
Witam,
Mam mały problem. Ostatnie po publikacji zdjęć na stronie na fb zauważyłem że zdjęcia różnią się od oryginału( widziałem na stronach niektórych fotografów że u części z nich zdjęcia mają idealne kontrasty oraz ostrości) . Mam tutaj na myśli, brak kontrastu, lekko "wyprane" kolory. Zawsze wrzucałem zdjęcia na różne portale i nie miałem takiego problemu, używam przestrzeni barw odpowiedniej dla przeglądarek, oraz przeważnie rozdzielczości po dłuższym boku około 1024 px. Pozdrawiam i z góry dziękuję za jakąś receptę.
Odp: Jakość zdjęć na facebook'u
też jestem ciekaw, ostatnio też zauważyłem że tak się dzieję wcześniej tego problemu nie zaobserwowałem a ostatni wrzut na fejsa daleko odbiega od oryginału na PC ... dziwne zdjęcia wrzuciłem najpierw 1024 na dłuższym potem 800x i to samo ... ;/
To jest wina algorytmów FB odpowiadających za kompresje, ciągle coś zmieniają z tym. Czasami dobrze zdjęcia wyglądają a czasami tragedia... Szukałem już sposobu na to ale niestety nic narazie nie wymyśliłem. Jak ktoś znajdzie jakiś spobób chętnie posłucham :)
To samo jest ze skalowaniem ich zdjęć. Zdjęcia profilowe jak i te "tła" są tak zmniejszane, że jakościowo to wychodzi zwykła kupa...
Jednak sądzę że musi być na to jakiś sposób, ponieważ podobnie sytuacja ma się na maxmodels. Niektóre osoby mają żylety i nie ma do czego się przyczepić. Nie sądzę również że przyczyną jest algorytm skoro niektórym osobą udaje się go ominąć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lenad
Jednak sądzę że musi być na to jakiś sposób, ponieważ podobnie sytuacja ma się na maxmodels. Niektóre osoby mają żylety i nie ma do czego się przyczepić. Nie sądzę również że przyczyną jest algorytm skoro niektórym osobą udaje się go ominąć.
Możliwe, że po prostu mieszczą się w limitach od których zaczyna się kompresja. Nic na ten temat nie piszą w regulaminie?
Na fb byla nawet opcja czy zdjecia maja byc zamieszczone w lepszej jakosci. Nie pamietam czy jest dalej
Jest dalej nazywa się to "wysoka jakość". Jednak nie daje to większych rezultatów.
Niestety w regulaminie nie mogłem doszukać się jakiejkolwiek informacji na ten temat. Podejrzewałem, że chodzi o limit kb na zdjęcie, ale nawet po wrzuceniu fotki, która miała krytycznie małą wagę widziałem różnicę.