Jest już oficjalnie:
w czterech kolorach:
Ale... nie wiem, w którym z forów w Sprzęt cyfrowy go umieścić ;)
Cytat:
Zamieszczone przez DPR
Wersja do druku
Jest już oficjalnie:
w czterech kolorach:
Ale... nie wiem, w którym z forów w Sprzęt cyfrowy go umieścić ;)
Cytat:
Zamieszczone przez DPR
Najważniejsze - ceny (za dpreview):
€799.99 with 22mm lens
€849 with 18-55mm lens
€1049 with 18-55mm + 22mm lenses
€979 with 22mm lens + EF adapter
Ze strony
Canon EOS M first-look preview: Digital Photography Review
"The EF-M mount is 58mm in diameter, with a flange distance of 18mm from the bayonet to the sensor. As the image above clearly shows it's matched specifically to the APS-C sensor size. So don't expect a future full frame EF-M mount camera - it's not going to happen".
Te styki w bagnecie EF-M wyraźnie wskazują, że nie znajdzie się miejsce na FF.
Że tak optymistycznie podsumuję, może i to się sprzeda, na mydelniczki zawsze popyt będzie, ale ja osobiście nie widzę targetu dla tego rozwiązania. Chciałoby się powiedzieć zbyt mało, zbyt późno? Obiektywy na starcie świadczą o targecie. Canon chyba chce się sam skanibalizować w segmencie entry-level. Osobiście nadal wolałbym kupić coś małego z mocowaniem EF, bez przelotek np. D1100, zwłaszcza przy takiej cenie EOS-M, jaką wymyślił sobie Canon. Już widzę cenę, czegoś bardziej zaawansowanego, z uchylanym LCD i wizjerem, ehhh....
Ale to nie zrobić innego bezlusterkowca z normalnym bagnetem EF - w razie potrzeby oczywiście :-)
a tutaj na zdjęciu małe porównanie z GX1 :)
No i się trochę zawiodłem na tym EOS-M. Podobne do nexa (żeby nie powiedzieć zerżnięte), czyli brak jakiejkowlkiej ergonomii obsługi, no i wysoka cena jak na taką nijaką ergonomię. A jak pewnie zaproponują coś bardziej rozbudowanego to cena przewyższy om-d i nex-7. Mimo wszystko poczekam na testy obrazka i optyki, bo może sie okazać, że brak ergonomii zrekompensują innymi walorami.