Uszkodzona matryca(?) w Canonie 7D
Witam. Wczoraj kręciłem sobie film. Ma on dosłownie 30 sekund. W około 23 pojawia sie krótki błysk w dolnej części obrazu i od tamtej pory obraz jest w 3/4 jakiś niedoświetlony. Wszystkie zdjęcia wyglądają tak
http://iv.pl/images/41390745145353707795.jpg
Ktoś może mi pomóc z tym fantem i powiedzieć co to sie podziało i ewentualnie ile to może mnie kosztować?
Odp: Uszkodzona matryca(?) w Canonie 7D
Czyli pewnie to samo co mi się stało w weekend na scenie podczas kręcenia filmu :( od 8 sek, widać jak laser mi wypala matrycę :( Canon 7D cmos, ccd, destroyed by ray beam during movie shooting :((( - YouTube
cena csi 1500zł , fototronik 1200zł.
Jeśli ktoś ma inny pomysł co się mogło zepsuć w naszych aparatach niż matryca, będziemy z kolegą Dawidem wdzięczni za sugestie :)
nie od dziś wiadomo ze aparat i lasery to najwięksi wrogowie i od tego trzeba uciekać!! mi od zawsze tłumaczyli zeby nie dopuszczać bezpośredniego kontaktu z laserami bo naprawa kosztowna :(((( szkoda że Wam się to przytrafiło bo wielu użytkowników już się tak nacięło a szkoda ze tak mało osób wiem ze przed laserami się ucieka (oczywiscie chodzi mi o bezpośrednie wpadanie strumienia świetlnego)
Był kiedyś słynny filmik jak laser psuje 5D Mark II. Myślałem, że od tego czasu coś się zmieniło...
Widze, że kolega newpress, stracił matryce na tym samym festiwalu co ja :P No nic, teraz juz na przyszłość będę wiedział, żeby unikać laserów. Uczymy się na błędach :)
Co prawda nie znam się i nie wiem co to za festiwal, ale w weekend kumpel stracił matrycę w 5D3 na Sunrise.
1500 czy 1200zł w 7D to pikuś. 4600zł za matrycę FF :shock:
A w ogóle to w instrukcji nie ma nic napisane, że laser może uszkodzić matrycę. A więc nie mogą Ci wmówić, że jest to uszkodzenie przez złe użytkowanie sprzętu.
Jeżeli w tym momencie jest więcej ludzi w wypalona matrycą to proponuję się zebrać i napisać pismo do Canon Polska. Tym bardziej, że jak się poszuka w necie to w USA w takich przypadkach wymieniają matrycę na gwarancji :evil: Nic dziwnego, tam jak by ktoś wytoczył proces to dostaliby takie odszkodowanie, że mogliby sobie za to 3 nowe aparaty kupić...
Co to jest za nierówne traktowanie klienta?
Pytanie czy to istotnie były takie same przypadki?
Ja się spytam od innej strony: czy znacie przypadki uszkodzenia matryc w ten sposób podczas robienia zdjęć (nie kręcenia filmu)?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Pytanie czy to istotnie były takie same przypadki?
W jakim sensie takie same? Uszkodzenie jest takie samo i powstało w podobnych okolicznościach (laser trafił na matryce przy filmowaniu). Efekt jest taki sam. Więc ja się pytam, dlaczego klienci w USA mają naprawiane na gwarancji, a w PL mamy za to płacić i to nie małą kasę? Tym bardziej, że instrukcja przestrzega tylko przed wystawianiem na długie działanie promieni słonecznych. Nie było w instrukcji żeby uważać na lasery to dlaczego mam uważać, a jak się zepsuje to jest wtedy moja wina? Skoro sprzęt był użytkowany zgodnie z przeznaczeniem i nie wbrew instrukcji?
zgadzam się z Goomis w 100%. Producent jest ten sam i gwarancja powinna być tak samo przestrzegana tym bardziej że w instrukcji nic o tym nie ma, więc to jest nie fer dla nas klientów. Jak będzie więcej osób tak miało to temat wtedy można poruszyć do canon polska dlaczego tak jest, a nie w ramach gwarancji naprawa.