Witam Forumowiczów
Proszę Was o wyjaśnienie dlaczego małe ogniskowe wpływają na większą głębię ostrości. Czy moglibyście polecić takie obiektywy do 60D. Dziękuję z góry za odpowiedzi.
Wersja do druku
Witam Forumowiczów
Proszę Was o wyjaśnienie dlaczego małe ogniskowe wpływają na większą głębię ostrości. Czy moglibyście polecić takie obiektywy do 60D. Dziękuję z góry za odpowiedzi.
znam ten poradnik, mi nie chodzi o wpływ przysłony na głębię (to jest elementarz) - mi chodzi o wpływ małej ogniskowej na głębię ostrości.
ojej :) nie trzeba tak kłuć odpowiedzią.....
Bo gdy ogniskowa jest krótsza to zmiana odległości przedmiotowej o x powoduje mniejszą zmianę wielkości krążka rozproszenia niż przy długiej ogniskowej. Narysuj sobie dwie soczewki o różnych ogniskowych (jak to robić to było na fizyce w szkole) i popatrz jak mają się do siebie te wielkości.
To nie jest kłucie, tylko elementarz który warto znać (jak ktoś nie zna to poznać). Nikt się mądry nie urodził :) Z ciekawostki powiem, że w 1941 roku Orson Welles jako pierwszy użył UWA do filmu celem uzyskania wieloplanów. A więc temat memłany już od jakiegoś czasu :)
Jak pierwszy raz miałem na body EF 14mm to mi dech zaparło jak wielką głębie zobaczyłem
jp