jaki aparat analogowy Canon EF
Witam
chciałbym zapytać szanownych kolegów jaki aparat analogowy, Canon EF, wybrać. Kryterium będzie złoty środek między ceną a jakością = trwałością = bezawaryjnością.
Szklarnię i puszki cyfrowe posiadam. W lodówce też leży sporo filmów - slajdy i negatywy. Pozbywszy się systemu Minolta/Sony, zadaję to pytanie.
Odp: jaki aparat analogowy Canon EF
Cokolwiek co ma eye control
eos 3 i wcale nie sugerowalbym sie obecnoscia eye control.
Przy dzisiejszych cenach kliszaków to raczej na trzy i czterocyfrowe nie ma co patrzeć. Polecałbym EOS-y 3 lub 30/33 (najlepiej w wersji V). Analogowe jedynki są zazwyczaj mocno zajechane, więc strach je kupować bez bardzo dokładnego "pomacania".
No ale... najpierw poczytaj specyfikacje i sam oceń co ci najbardziej podchodzi :arrow: Canon Camera Museum | Camera Hall - Film Cameras
Powiem tak: miałem semi-profi Nikona bo F100, w tej chwili mam Canona raczej amatorski, bo EOS 33.
Oprócz EOS 33 także cyfrę, więc jakieś porównanie mam - w zasadzie EOS 33 niczego nie brakuje. Może nie jest czołgiem, gwoździ też bym nim nie wbijał, ale funkcjonalnosć jest świetna. Ma wszystkie niezbędne opcje, jedyny minus to baterie. Ale i z tym da się żyć. Polecam.
dzięki serdeczne za porady
Mialem Dawno temu 500n obecnie posiadam Eosa 3 z BP - sprzet rewelacja, chcialbym zeby mija 5DII miala taki AF :D
Cytat:
Zamieszczone przez
punky
Mialem Dawno temu 500n obecnie posiadam Eosa 3 z BP - sprzet rewelacja, chcialbym zeby mija 5DII miala taki AF :D
Ale chyba nie pod względem czułości?
pod względem ilości punktów... pod względem pewności, skuteczności trafień w każdym rodzaju światła... pod względem szybkości... pod względem czasu opóźnienia po wciśnięciu guzika ostrzenia... dla mnie te dwa AF to przepaść, niestety.
EOS-a 3 sobie kupię prędzej czy później ale puki co używam 30v i moim zdaniem ergonomicznie jest lepszy niż np. 30D.
Eye-Control jest OK ale dopiero w EOS-ie 3 ma sens