Bowens czy Quantuum?Jakosc swiatła!!!
Witam,jakis czas temu zakupiłem lampe bowensa esprit digital 750 pro.Ogolnie nie moge narzekac bo jest dosc szybka.Planuje zakup kolejnych lamp i tutaj wlasnie sie zastanawiam.Czy jest jakas roznica w jakosci swiatla miedzy quantumem a bowensem?Czy moze lepiej sie trzymac bowensa?Czy moze sprzedac bowensa i zaopatrzyc sie tylko w quantumy bo sa tansze?Zdjecia jakie wykonuje to portrety beauty i fashion,zwlaszcza zalezy mi na zamrozeniu ruchu.Narazie wszystko mam w moim malym studiu ale takze planuje robic foty z uzyciem lamp w plenerze i niewiem co wybrac a jak najbardziej liczy sie dla mnie jakosc i szybkosc.Szukam jeszcze zamiennika glowicy do statywu ktora dostalem razem z lampa ,gdyz ta juz jest zuzyta i gdy umieszcze beauty dish plus plaster itd to waga wynosi 6,5 kg i moja glowica od lampy ktora dostalem nie wytrzymuje ciezaru i opada w dol. Tutaj foto ,zaznaczylem jezeli ktos by nie wiedzial.
http://i49.tinypic.com/s67sww.jpg
Odp: Bowens czy Quantuum?Jakosc swiatła!!!
w doowym studio nie musisz klasc tyle kasy zeby byc zadowolonym. bowens to wysoka polka jak na domowe foty:)
Kiedy kupowałęm ta lampe to tez sie zastanawialem ale potem stwierdzilem,ze jednak i tak bede chcial miec wlasne studio wiec moze lepiej juz zainwestowac teraz niz potem sprzedawac i kupowac.Chociaz po jakims czasie znowu sie zastanawialem czy to dobry pomysl:).
- - - Updated - - -
Czy bownesy da sie bez problemu połączyc z elfo,aurora,Jinbei itd?Jaki zestaw radiowy polecacie do domowego studia i na wypady w plener?Troche czytalem o tym i kazdy pisze ,ze tylko Pocket wizard 2 plus :)
Jeszcze jedno pytanko.czy quantuumy sa gorsze jakosciowo od Jinbei?
Pocket Wizard to dobry sprzęt i nie powinien sprawić zawodu. Pytanie tylko czy wart jest swojej ceny? I czy potrzebne Ci możliwości, które daje? Spory zasięg to zaleta, ale 500m w studio raczej się nie przyda, a i w plenerze raczej rzadko (zależy kto co robi). Jeżeli chodzi o samą możliwość zdalnego wyzwalania lamp to równie dobrze zrobi to 16 kanałowy Yongnuo, który kosztuje mniej więcej 1/3 tego co PW.
Oczywiście, że można stworzyć zestaw z różnych lamp. Tylko przy elfo trzeba zwrócić uwagę na typ mocowania akcesoriów, tak żebyś mógł swobodnie wymieniać modyfikatory i nie musiał kupować oddzielnych zestawów do każdej lampy albo kombinować z przejściówkami. Bardzo długo elfo robiło lampy z mocowaniem swojego pomysłu ale już chyba z tego niezbyt trafionego pomysłu zrezygnowali.
Quantuum czy Jinbei? Cóż, Jinbei ma znacznie większy wybór lamp i widać, że dostosowują je do potrzeb różnych fotografów. Sam korzystam często z dwóch Sparków, które mam już dobre parę miesięcy i nie mam jeszcze żadnych zastrzeżeń. Może ten model niema jakiś wyjątkowych bajerów ale są niewielkie i błyskają dobrze a jak dla mnie to wystarczy kiedy wybieram się poza studio. Na warsztatach miałem okazję korzystać z Jinbei DPsIII 800 i przy okazji dobrze je sobie obejrzałem. Pod względem jakości wykonania zupełnie niema się do czego przyczepić, błyskały niemal cały dzień, prawie bez przerwy i bez żadnych zakłóceń. A to bardzo dobry wynik jak na lampy z tej półki cenowej. Lampę Quantuuma R+ 600 Digital miałem raz przez tydzień, co prawda była wcześniej używana przez studenta i może z tego to wynika, ale potrafiła się sama wyzwolić zupełnie od czapy. Dlatego też szukałem czegoś innego. Więcej grzechów nie pamiętam :P
Quantuum czy Jinbei? Jedno i drugie chińskie, jedno i drugie świeci :) Imho Quantuum to mocno rozdmuchana marketingowo linia lamp chińskich, o nazwie łudząco przypominającej amerykańską markę Quantum... (przez jedno "u") - zatem to troszkę jak adidos ;).
Osobiście oferta Jinbei wydaje mi się zdecydowanie bardziej atrakcyjna - mają kilka bardzo różnych linii lamp o różnych zaletach w zależności od potrzeb. Przede wszystkim wśród modeli o mniejszej mocy można wybrać coś o niewielkich gabarytach - nie wiem może to jakiś specyficzny fetysz, ale ja lubię niewielkie lampy ;) Jinbei ma zatem np. dm2 z regulacją do 1/64 co jest raczej rzadko spotykaną zaletą w tej półce cenowej i choćby taka głupota jak pomijanie błysków pomiarowych w fotoceli czy krótszy czas błysku w porównaniu z serią Quantuum-PT. Zatem często w podobnej cenie daje więcej. Co do jakości - jak ktoś wcześniej wspomniał - jeden pies, generalnie świeci, w tej klasie wiadomo, nie będzie to perfekcyjna powtarzalność, ale ja korzystam z tych lamp (tj. Jinbei) i te odchyły zwykle są niezauważalne, ew. działają w granicach mojej akceptacji (wiadomo zależy od tego jaką fotografią się ktoś zajmuje).
Zwykle marki porównuje się na podstawie serwisu itd. - tutaj nie mam doświadczeń bo nic mi się jeszcze nie popsuło, może ktoś inny ma coś do powiedzenia.
Dziekuje za wyczerpujace wypowiedzi,mysle ze skusze sie na jinbei,kupie i wyprobuje i bede wiedzial czy to to czego oczekuje.Nikt ze znajomych nie uzywa tych lamp ale czytalem dobre opinie o nich.Jezeli jeszcze moglbym sie poradzic o model tych jinbei.Znalazlem MSN-800 Jinbei FreePower,DPIII-800 JINBEI FREEPOWER,PILOT NEW 800 JINBEI FREEPOWER.Nie moge znalezc nic o nich ale moze ktos uzywal.Jezeli chodzi o yongnuo to rozumiem ze jezeli mam 4 lampy i che je wyzwalac jednoczesnie to potrzebuje 4 odbiorniki tak?Jaki batterypack dla tych jinbei powinienem zakupic jezeli chce focic w terenie?Jeszcze raz dziekuje za super pomoc:)