Kat mi odpowiada - oczekuje lepszej jakosci obrazu, lepszej celnosci - uzywam na 60d - zastosowanie - reporterka , domowki
ps. jaak sie ma obrazek i celnosc 85 1.8 do 28 1.8 ?
Wersja do druku
Kat mi odpowiada - oczekuje lepszej jakosci obrazu, lepszej celnosci - uzywam na 60d - zastosowanie - reporterka , domowki
ps. jaak sie ma obrazek i celnosc 85 1.8 do 28 1.8 ?
tylko 24L albo 35L, zależy czy chcesz troszkę szerzej czy węziej. Są jeszcze jakieś tam sigmy, ale ja tam bym się nie pakował.
na cokolwiek - to wyjątkowo słaba stałka
85/1,8 jest ostrzejsze i bardzo celne
polecam zamienić na 35/1,4 lub 24/1,4 (dla cropa szczególnie 24)
Jeśli są fundusze to 24mm f1.4 - sam się przymierzam
Co do celnośći 28mm f1.8 - używam z 1D Mark II - obiektyw jest celny i szybki, znacznie szybszy od np 35mm f2, 50 1.8, a nawet 50 1.4. Jeśli miałbym porównywać szybkość i celność w stosunku do 85mm f1.8 to jest podobnie, może 85-tka trochę szybsza ale testów jako takich nie robiłem, to tylko moje osobiste doświadczenia z tymi szkłami.
AF w 28/1.8 jest szybki i celny, spotkałem się z opiniami że w 24LII jest porównywalny (tzn wcale nie lepszy) natomiast 35L jest podobno pewniejsze od obydwu wymienionych. Ale może to mity ;-)
28/1.8 to nie takie złe szkło. Fajnei rysuje, brzegi ma słabe ale raczej skrajne brzegi nawet na FF. Jeżeli się je przymknie do f/2.2 to jest bardzo przyzwoite - do reporterki ok.
eLki są jednak bardzo przyzwoite już od pełnego otworu no i dobre na brzegach no i kolorki ładniejsze :D
w porownaniu obrazka z moim 15-85
wiadomo ze inna przyslona , ale na 3.5 powiedzmy - to nie ma czego poronywac , to mnie boli
15-85 ustawione na 28mm? No to masz światło f/4 chyba, minimalne zniekształcenia i faktycznie - ten zoom może być równiejszy w kadrze i wcale nie mniej ostry niż ta stałka przymknięta już o ponad 2ev.. taka jej specyfika ;-)
Ale zoom więcej światła nie wpuści, nawet tak dobry jak 15-85 ;-)
na 24 sam tak zrobiłem i polecam :)
pzdr
no i pewnie na 24 sie skonczy - tylko pewnie pierwsze by przetestowac to szlo gdzies wczesniej, bo 28 kupilem w ciemno i troche kiepsko
28 f1.8 to nie jest szklo wysokich lotow, z AF raczej problemow nie ma, ale obrazek jest ladny tylko w centrum kadru. Ja po wielu probach oswojenia 28 poddalem sie i stwierdzam ze 17-55 na 28mm jest lepsze (oczywiscie od f2.8 w gore :)). 28 f1.8 pojdzie chyba pod mlotek. Testow nie robilem, to tylko takie subiektywne wrazenie. Niestety jak nie masz kasy na 24L to duzej alternatywy nie ma :(.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Porownujac z 85 f1.8 to 85 ma lepszy obrazek, AF jakos duzych problemow nie stwarza, ani w jednym, ani w drugim, chociaz stawualbym tez na + dla 85