Zrobienie słoneczka do lampy z mocowaniem bowens...
Cześć ;)
Jako, że przymierzam się zakupić niebawem kupić moją 1 lampę (300ws qunatumma) już zaczynam myśleć o modyfikatorach. Chciałbym zrobić beauty dish... za 70cm 400 zł zdecydowanie za dużo...na youtube można spotkać filmiki jak zrobić słoneczko, ale ludzie głównie je robią do lamp zewnętrznych. Więc można spokojnie zrobić osłonkę.
Mógłbym się rozejrzeć, gdzieś za jakimś garnkiem/misą o średnicy 50-70cm (może gdzieś znajdę) tylko jak wytnę dziurę w nim to jak zrobić mocowanie bowens 0_o? i tutaj mam już problem... przed sobą nie mam lampy xd narazie robię wirtualizację w pamięci tego mocowania... może by je zrobić na docisk po przez 4 śrubki z 4 stron garnka...? kurcze coś nie mam pomysłu...
Też mam mały problem jak zrobić środkową część... jakiego ona jest koloru? biała?, mleczno-biała? czy srebra od wewnętrz?
Odp: Zrobienie słoneczka do lampy z mocowaniem bowens...
Cytat:
Zamieszczone przez
k-9
może wstawisz jakieś fotki z urzyciem BD :)
Nie wiem 70cm na 300ws nie jest za dużo... :/
Planuje twarz oświetlić a 70cm to chyba już całą postać można objąć
70 na 300Ws zdaje egzamin. Fakt, że oświetla całą postać. Dziś wlaśne robiłem swoją pierwszą sesję z tym modyfikatorem.
Kupiłem to przedwczoraj też we fripersie B-D bez grida - 212zł
A propos fripersa - kupowałem tam osobiście - bardzo mieszane uczucia.
Tak z ciekawości studio/plener? Strzelałeś na pełnych 300Ws? Sam umiarkowanie cenię BD, jeżeli już to z dyfuzorem i na małej mocy. Generalnie wolę oktę 150 cm - piękne, miękkie światło ;]
Co do fripersa to nie wiem, może trafiłeś jakiś gorszy dzień. Kupowałem u nich 2 razy, raz osobiście, raz zamawiałem do Wawy i mimo, że namieszałem z adresem to z ich strony nie było żadnych problemów.
Kilka dni temu kupiłem BD 505 z gridem i dyfuzorem od fripersa, na drugi dzień doszła przesyłka bez problemu dobrze zapakowane z naklejkami uwaga szkło. W sobotę wybiorę się na zdjęcia, zobaczę czy było warto wydać 300zł. Zastanawiałem się nad oktą 120 lub 150, ale stwierdziłem że YN 560 może nie dać rady.