Witam was, czy ktoś z Was wie może jakie modele lustrzanek używały Niemcy/Rosja podczas II WŚ? Bardzo mnie to zainteresowało ale nigdzie nie mogę znaleźć jakie to byłby modele. Wiem, że na pewno Leicę używali.
Wersja do druku
Witam was, czy ktoś z Was wie może jakie modele lustrzanek używały Niemcy/Rosja podczas II WŚ? Bardzo mnie to zainteresowało ale nigdzie nie mogę znaleźć jakie to byłby modele. Wiem, że na pewno Leicę używali.
Leica II - dalmierz, czasem pojawiają się na allegro podróbki "leica luftwaffe". Z lustrzanek to nic nie kojarzę, na pewno jakieś wielkoformatowe były używane typu graflex.
A jeszcze jakieś inne aparaty?
Jeśli lustrzanka to raczej dwuobiektywowa. Aparaty to głównie Leica i Robot. Melchior Wańkowicz pod Monte Cassino fotografował Leica. Mam gdzieś jakieś czasopismo niemieckie z okresu wojny to mogę sprawdzić.
Przymierzam się, do grupy rekonstrukcyjnej wczesnych lat wojny. I zaczynam szukać modeli, chciałbym także coś nimi popstrykać, chodź to nie będzie łatwe chyba :)
Po jakiej stronie ?
Niemieckiej ale mam także, propozycje od Armii Czerwonej ;)
Ani jedna ani druga strona nie jest właściwa. Chyba, że wcielisz się w rolę szpiega?
Jak niemieckie to polecam tą Leice II - można jakąś często na allegro upolować z 300zł -500zł. Aparaty te mają wygrawerowaną "wrone" i swastykę.