Witam!
Czy spotkaliście się z oprogramowaniem, które z wielu zdjęć jest zdolne automatycznie wybrać te całkowicie nieostre? Jest coś takiego?
Wersja do druku
Witam!
Czy spotkaliście się z oprogramowaniem, które z wielu zdjęć jest zdolne automatycznie wybrać te całkowicie nieostre? Jest coś takiego?
Mnie nie chodzi o usuwanie ale o np. raport .... zdjęcia nr 1, 2, 15v .. itd nieostre (wg jakiegoś kryterium) co miałoby wstępnie "odśmiecić" archiwa. Usuwaniem "del" zajmowałbym się sam.
Team Lightroom/Photoshop nie ma jeszcze takich możliwości?
tylko, że niektóre nieostrości mogą być zamierzeniem autora zdjęć - pozwoliłbyś "głupiemu" programowi wywalić zdjęcia, które on "uzna" za nieostre? Ja osobiście - nie dziękuję!
A swoją drogą ile czasu potrzeba do przejżenia choćby 1000 zdjęć i wywalenia całkowicie nieostrych? Mi bardzo mało - tym bardziej, że robię to w zasadzie w puszce po serii zdjęć :)
A dokładnie odpowiadając na pytanie - ja nie znam takiego programu (ale ja w ogóle mało wiem).
A w ogóle jest taki program, czy tylko tak sobie rozważasz. Coś takiego mogło by się przydać w fotografii produktowej, katalogowej. W granicach rozsądku oczywiście i z manualnym kasowanie, bo czarno widzę taką opcję automatyczną.
Programy tego typu są ale w dziedzinie nauki/techniki (jak widziałem opracowywane są specjalne procedury do określania czy dane zdjęcie jest rozmyte czy też nie). Zastanawia mnie więc, czy tego typu rozwiązania mogłyby trafić "pod strzechy".
Nie słyszałem, ale spróbuj Capture One, jest tam taka fajna opcja, która Ci pokaże gdzie jest ostro. Ręcznie polecisz sobie te o które pytasz, co?
Pytanie bardzo dobre. Taka funkcjonalność by się pewnie przydała wielu osobom. To ,ze usuwanie zdjec musi być ręczne jest w sumie oczywiste.