-
7D przekadrowanie
Nie mogę znaleźć w instrukcji, czy w 7D można ustawić ostrość na wybranym punkcie X (np. osobie) na planie A, następnie zmienić kadr na plan B tak żeby TYLKO ostrość cały czas była zachowana zgodnie z ustawieniami na planie A ale żeby aparat zmierzył mi przysłonę/migawkę (w zależności czy fotografuję w trybie Av czy Tv) zgodnie z ekspozycją planu B. Ma to to znaczenie, że jeśli jest różna ekspozycja pomiędzy planem A i B to będę miał źle naświetlone zdjęcie. Z góry dzięki za odp.
-
blokada ekspozycji z planu b to guziczek chyba " * "
blokujesz ekspozycje lapiesz ostrość do połowy wciśnietym spustem migawki, przekadrowujesz i cyk
w ustawieniach aparatu możesz ten proces jeszcze usprawnić przypisując odpowiednie funkcje pod guzik migawki i *
-
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chcesz mieć prawidłowo naświetlone zdjęcie tam gdzie ono ma nie być ostre? Wyraźny plan A ma być prześwietlony lub niedoświetlony?
-
gwiazdka
tylko gwiazdka w trybie Av powoduje blokadę całej ekspozycji w tym czasu naświetlenia. Jeśli plan A będę mieć jasny, ustawię ostrość i nacisnę gwiazdkę, przekadruję na plan B ciemniejszy, to zdjęcie będę mieć źle naświetlone. A ja bym chciał w trybie Av ustawić ostrość na pkt X na planie A, przekadrować na plan B tak żeby zachować nastawienie ostrości z planu A ale żeby aparat zmierzył mi oświetlenie planu B i wg tego ustawił czas naświetlania.
-
AF ustaw w tryb One Shot, złap ostrość na A i trzymając spust naciśnięty do połowy przekadruj na B. Metoda druga: kadruj na B a dżojstikiem ustaw odpowiedni punkt/grupę AF na obiekt A
-
Można też w trybie manualnym ustawić ekspozycję a potem już zmieniasz do woli jak sobie chcesz.
-
Rozumiem, że używasz centralnego punktu i pomiaru wielosegmentowego? Zmień pomiar światła na centralnie ważony lub punktowy, złap ostrość środkowym sensorem ( w trybie AV zostanie ustawiony przez aparat odpowiedni czas ), przekadruj ( wyostrzenie nie ulegnie zmianie ) a wówczas dla nowego obszaru w jakim znajdzie się centralny sensor aparat dobierze odpowiedni czas. Odpowiedz mi w końcu czy chcesz mieć ostry plan A, który ma być nieprawidłowo naświetlony?
-
Dzięki
Dzięki wszystkim. Już wiem. Rzeczywiście jak nacisnę (przy trybie Av) do połowy spust migawki to autofokus się mi blokuje, natomiast czas naświetlania się zmienia. Proste jak drut a tak trudno czasem wpaść :-) na rozwiązanie.
Poszukiwacz 2006 - pisząc o planie A i Planie B chodziło mi o to , że kazdy plan ma inną ekspozycję światła. Przy czym na planie A mam osobę (lub drzewo, dom, cokolwiek) na co nastawiam ostrość a potem zmieniam kadr na plan B (który jest np. ciemniejszy) i na planie B mam inną osobę (drzewo, dom, cokolwiek) w takiej samej odległości jak na planie A (więc będę miał ostrość prawidłowo nastawioną na to co chcę). Fotografuję zazwyczaj korzystając z jednopunktowego AF i pomiaru centralnie ważonego uśrednionego (chociaż nie wiem czym się on dokładnie różni od wielosegmentowego).
Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.