-
Jak uniknąć kradzieży ?
Ostatnio czytałem wątek na naszym forum dotyczący listy skradzionego sprzętu. Niedługo wybieram się pociągiem w góry i zastanawiam się jak zminimalizować możliwość utraty sprzętu. Na forum nie ma takiego wątku więc postanowiłem go założyć . Dziękuję za wszystkie podpowiedzi , myślę że nam wszystkim może to pomóc .
-
Ja pomysłów nie mam (no prócz czujności ;-)), natomiast sam pomysł wątku jest super. Również z przerażeniem śledziłem tamten temat;
Jeżeli mogę się podłączyć to proszę również o info dotyczącce ubezpieczenia sprzętu; firmowego jak i własnego.
-
-
Nie powiem Ci jak zabezpieczyć sprzęt ale powiem że istnieje coś takiego jak ubezpieczenie podróżne które może obejmować ochronę ubezpieczeniową za skradziony sprzęt fotograficzny i inny.
Są też specjalnie ubezpieczenia sprzętu fotograficznego na inne możliwości upadki itp ale tu już jest dłuższy okres składkowy i składka określana indywidualnie jako procent wartości sprzętu i stosownego ryzyka.
-
Subbar a możesz podać coś więcej na temat ubezpieczenia podróży , czy to w pkp się wykupuje czy w jakimś towarzystwie ubezpieczeniowym ?
-
Łukasz poza ubezpieczeniem i swoją czujnością możesz kupić siatkę na plecak Packsafe czy jakoś tak, w którą wsadzasz plecak i przypinasz do czegoś- zawsze to jakieś zabezpieczenie.
-
To nie moja działka dlatego dokładnie nie znam ofert ale google wszystko Ci powie po wpisaniu haseł Ubezpieczenie Turystyczne, Ubezpieczenie Podróżne, Ubezpieczenie bagażu podróżnego.
Trzeba dokładnie się zapoznać z warunkami przed wykupieniem ubezpieczenia bo niektóre TU wymagają żeby przy kradzieży Ci ryjka obili :)
Zaleta jest ta że ubezpiecza się na krótki okres - trwania samej podróży.
Pozdrawiam
Bartek
-
Pierwsze to nie obnosić się ze sprzętem. Jeżeli wiesz, że może dojść do tego, że go stracisz to zwyczajnie zostaw go w plecaku/torbie i nie ruszaj na czas podróży pociągiem. Przydatny byłby plecak który swoim wyglądem nie będzie manifestował o swojej zawartości. Tak naprawdę nie da się zabezpieczyć całkowicie przed kradzieżą.
-
-
Trochę w różne miejsca poszwędałam się ze sprzętem (także sama pkp z plecakiem wybitnie wyglądającym na foto), na razie nie miałam groźnych sytuacji, ale:
a) nie spuszczać sprzętu z oka
b) pakować tak, żeby nie było widać, że wieziesz drogi sprzęt
c) pacsafe jest super, mam pasek do aparatu i nawet torebkę na co dzień sobie od nich kupiłam :P
d) przypinać, nawet zwykłymi paskami plecaka do półek, nie da się szybko zabrać
e) nie ufać nikomu, ale też bez przesady, czasem trzeba
f) nie wybierać pustych przedziałów
I z doświadczenia znajomej: zawsze, ale to naprawdę zawsze, mieć portfel i dokumenty przy sobie.
Ja mam taką saszetkę, nawlekaną na pasek i noszoną po wewnętrznej stronie spodni (tatonka chyba), dla mnie o wiele wygodniejsze niż te na szyję.