70-200 2.8 is II - Gdzie do naprawy?
Witam,
mam prośbę o pomoc... Zastanawiam się co dalej zrobić.
Historia wygląda tak. Obiektyw wysunął mi się z plecaka stojącego na ziemi i upadł na podłogę (bagnetem bez dekla) z wysokości ok. 10-15cm. Generalnie poza wkurzeniem na własną nieuwagę nie spodziewałem się żadnych problemów z obiektywem (podłoga to dość miękkie deski, wysokość niewielka, no i w końcu to obiektyw "półpancerny"). Po kilku dniach okazało się, że jednak coś zaszwankowało. W pewnych konkretnych ustawieniach po jednym zdjęciu wyrzucał błąd i przestawał współgrać z aparatem (BTW body 7D).
Zawiozłem go do serwisu na Żytniej, gdzie stwierdzono uszkodzenie przysłony. Wymiana (wraz ze sprawdzeniem optycznym itp., powiedziałem, że przyczyną może być upadek) trwałą ok. tygodnia i kosztowała niecałe 500zł. Odebrałem obiektyw zadowolony, jednak przy pierwszych zdjęciach okazało się, że legendarna ostrość znikła. Próba kalibracji AF (FoCal soft, bardzo mi się sprawdza) skończyła się na niczym, ponieważ kolejne zdjęcia testowe w okolicy MF+/- 5 niezbyt się różniły i żadne nie nadawało się, żeby nazwać je ostrym. Automatyczny algorytm FoCala także wywalał błąd (lens performance less than expected, czy coś podobnego). Oddałem więc obiektyw jeszcze raz na Żytnią (tym razem na 2 tygodnie), gdzie dowiedziałem się, że obiektyw jest sprawny, AF został jeszcze raz wyregulowany (sic!), a poza tym napęd USM prawdopodobnie niedługo się skończy, więc mogą mi go przy okazji wymienić (700 zł+).
Odebrałem obiektyw ponownie (bez wymiany USM. Pisków, słyszalnych przez serwisanta za ścianą ja nie słyszę, poza tym, póki co, AF chodzi cicho i szybko). Serwisant przekazał za pośrednictwem recepcji informację, że obiektyw nie wymaga dalszych zabiegów jeżeli chodzi o stronę optyczną.
Zrobiłem tym razem porównanie pomiędzy w/w szkłem, a dwoma innymi, jakie mam ze światłem 2.8. Wygląda to tak:
Lewy to 100 2.8L is. Oba zdjęcia na 100mm i f/2.8.
i tak:
http://www.hubertadamczyk.com/photos...C2ZmLk2-X3.jpg
Tym razem z różnych odległości, żeby dopasować wypełnienie kadru. (100mm, 70mm, 55mm).
Uprzedzając pytania wszystkie zdjęcia były robione:
-ze statywu
-z uniesionym lustrem
-zdalnym wyzwalaniem
-dla każdej kombinacji ogniskowej/odległości kilka ostrzonych przez AF, a kilka manualnie z Liveview i lupą 10x. Do porównania wybrane najlepsze.
-IS OFF
Ostatni komentarz: przed wizytą na Żytniej to był najostrzejszy z moich obiektywów.
Czy mogę liczyć na konstruktywne podpowiedzi?