-
5D i 1DSmkIII
Witam
Nie krzyczcie, jak gdzieś było, ja nie znalazłem
Pytanie do użytkowników tych puszek (obu ). Czy nie macie przeświadczenia, że stara 5 naświetla inaczej niż 1ds przy tych samych ustawieniach w tych samych warunkach etc. Ostatnio bawiłem się i zrobiłem mały test i wyszło, że histogramy obu puszek różnią się na korzyść 5 (jest jaśniej), dopiero jak dam na +EV w 1 mam podobne wyniki. Rozumiem,że matryce są inne ale czy to daje taka różnicę?
pozdr
-
5d przeważnie też nie doświetla o 1/3-2/3 EV. Mam jedynie 5tkę, więc porównać Ci nie mogę, ale kierując się logiką, wszystko zależy od światłomierza...
-
To problem nie tylko między 5D i 1Ds. Zdarza się również w przypadku innych serii. U mnie jest różnica 1/3 - 2/3 EV między 40D, a 7D.
-
Nie mam, ale bawiłem sie i uważam, że 5d prześwietlał średnio o 2/3 a 1 ds pokazywał własciwie
-
Nie jest t o wina światłomierza. Bo rozumiem, że mówisz o fakcie, że masz ustawienia na manualu w obu puszkach te same a zdjęcia są inaczej naświetlone?
ISO w aparatach to nie jest takie dokładne jak to z kliszy.
Różne są odchyłki 1/3, 1/2 i to na +/-
Pamiętam, że kiedyś na dpreview widziałem taką tabelkę z kilkoma modelami Canona (5D, 40D, 30D i ISO rzeczywiste) ale nie mogę teraz znaleźć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P.S. Z tego co pamiętam 5D2 ma chyba takie jak rzeczywiste, ale pewności nie mam.
-
-
na stronie dxo można zobaczyć jak realne jest obecne iso w naszych aparatach, na wykresach porównawczych body
http://www.dxomark.com/index.php/Cam...(brand3)/Canon
co do pomiaru światła to zbadać z światłomierzem
-
teraz widzę co napisałem, chodziło mi o 0,1EV oczywiście. Co do naświetlania to wg mnie 1 nie doświetla a 5 właśnie daje ten właściwie naświetlony obraz, ale skoro to "norma" to bedziem z tym życ :)
pozdr
-
U mnie tez 5d daje pozadany wg mnie obraz zawsze. Np. 40d zawsze byl na +1/3 badz 2/3. 5d2 roznie - tutaj ten pomiar jest tak dziwny, ze ja go nie rozumiem ;)
-
ISO w Canonach dość znacznie zaniżone, np 5DII 3200 realnie 2100, gdzie np sony a900 to realnie 2500, potem robisz te same ustawienia i się okazuje że mogłeś użyć w sonym iso2500 żeby mieć to samą ekspozycję.. :) najlepsze jest X100 z fuji - tam iso1600 = iso6400, nie wiem ale to chyba musi być drażniące w trybie Av... jak zmieniasz ISO a czas naświetlenia zostaje taki sam haha