Witam. Mam dziwny "problem". Obiektyw taki jak w opisie po zamontowaniu siedzi dość luźno, ma luzy ? to normalne w tej klasie cenowej ? 24-70 2.8 siedzi bardzo ładnie a 70-200 przesuwa się o 1 mm/ 1,5 mm
Wersja do druku
Witam. Mam dziwny "problem". Obiektyw taki jak w opisie po zamontowaniu siedzi dość luźno, ma luzy ? to normalne w tej klasie cenowej ? 24-70 2.8 siedzi bardzo ładnie a 70-200 przesuwa się o 1 mm/ 1,5 mm
hmm.. lekko opadając w dół bądź w górę ( w zależności w którą stronę kręcę pierścieniem ogniskowej) i przekręcając się w prawą bądź w drugą stronę ( o matko ale zagmatwane)
też mam taki zestaw i wszystko jest OK
Mój też sie bardzo delikatnie rusza ale nie aż tak, żeby podczas kręcenia pierscieniem.
Może bagnet się poluzował? Szkła maja luzy ale na tym bolcu od blokowania. Skutkuje to możliwością delikatnego przekręcania obiektywu i to jest norma, ale żeby opadal..? sprawdź śrubki :)
24-70 f/2.8 siedzi normalnie . Z tym opadaniem może przesadziłem, ale czuć lekkie poruszenie się obiektywu. Wiec to normalnie nie przejmować się i pstrykać ? sprzęt ma 3 miesiące więc nie sądzę aby cokolwiek się poluzowało przez ten czas.
Lekkie obracanie się obiektywu w bagnecie jest normalne, przesuwanie góra-dół już nie. Sprawdź, może któraś ze śrubek mocujących bagnety szkła i obiektywu jest niedokręcona, jeśli nie to zostaje serwis.
Jeśli masz możliwość sprawdź jeszcze jak zachowują się inne szkła, poza tymi dwoma, z twoim egzemplarzem body.