Cytat:
asciersk
1. Czy zastosowanie pół przepuszczalnych luster jest aż tak złym rozwiązaniem – skoro ani canon ani nikon ich niestosuje w swoich lustrach- czy może to kwestia patentów czy opóźnienia tych ostatnich, bo jak wiemy dopiero ostatnio canon wypuścił lsutra z odchylanym ekranem – a sony miał je w ofercie co najmniej 4 lata temu.
Czas pokaże jak z tym lustrem będzie a odchylany ekran to bardzo fajna sprawa ale faktycznie Canon jest mocno zapóźniony
Cytat:
2. Ciągły, działający w trybie filmowania, autofokus. To efekty uboczny zastosowania półprzepuszczalnego lustra, dzieki temu można używać matrycy i czujnika detekcji fazy jednocześnie. Podczas poprzedniej dyskusji wiele osób podkreślało, że lubią sami decydować o tym co jest wyraźne na filmowanym obrazie, i ja jako właściciel canon 60d powiem, że to ważna rzecz jednak jedno neiprzekreśla drugiego i np. bardzo się przydaje gdy filmujemy biegnące w naszym keirunku dziecko i ewentualnie w sytuacjach gdy niemusimy uzyskać aż takiego artyzmu ujęcia.
Mam 5Dmk2 i jak kupowałem to miałem nadzieję, że kamerę rzucę w kąt i na wycieczkę wezmę tylko aparat. Okazało się że z tym ustawianiem ostrości to porażka i jak dla mnie całkowicie bezużyteczny bajer :sad:
Takie A77 może być fajne pod tym kątem - oglądałem filmiki na jak działa AF w A33 w trybie wideo i mi to się podobało.
Cytat:
3. W działaniu sony widzę potencjalne zdobywanie nowego targetu: ludzi którzy lubia fotografie ale chcieli by tez mieć mozliwość filmowania bez konieczności kupowania kamery. Druga kwestia to fakt że ludzie używający potencjału luster raczej niezgodza się na liczne kompromisty w amatorskich kamerach, chociaż mozliwośc włączenia auto zawsze się przydaje (np. teściu nagrywający chrzest ew. imprezę z chrztu ).
Jak dla mnie to z trybem wideo nie mam żadnych oczekiwań byle tylko to działało jak w w przyzwoitej amatorskiej kamerze ale niestety tak nie jest.
Cytat:
4. Wydaje mi się że nowy a77 cenowo przypada na eos 7D. Myślicie, że mogą ze sobą konkurować jakościowo?
Cenowo tylko dlatego że 7D ma już swój wiek a A77 to nowość więc jego cena za jakiś czas sporo spadnie.