Ciekawe czy tak będzie jak tu napisali ?
Wersja do druku
Ciekawe czy tak będzie jak tu napisali ?
hehehehehe zenada...
Aparat będzie dostępny z dwoma nowymi obiektywami:
EF-s 10-22mm /f 3.5-4.5
EF-s 17-85mm /f 4-5.6 IS
Ciekawe czemu żenada? z USM będzie to dobry obiektyw...
żartujesz, prawda?Cytat:
Zamieszczone przez Marzan
Arkan
Za ta cene jest to dobry obiektyw ( 400-500zl bez usm )
jakosc do ceny jeszcze spox!
Mam ten obiektyw i śmiem twierdzić, że nie jest to dobry obiektyw niezaleznie od tego ile kosztuje. Dobry to jest Canon 17-40, Tamron 17-35, etc, a 18-55 jest znośny jeśli zna się jego liczne wady i używa się umiejętnie. USM nie zmieni wiele w jego "dobrości", a mordą dalej będzie kręcił :?Cytat:
Zamieszczone przez santiblue
Arkan
Arkan napisał:
żartujesz, prawda?
Nie wcale nie żartuję.
Tak jak już nie raz napisano w sieci, w różnych recenzjach i również na tym forum, że tym obiektywem da się robić dobre fotki.
Jego główne pozytywy to:
1.AF jest relatywnie szybki jak na tej klasy obiektyw (a z USM będzie jeszcze szybszy)
2.Masz szeroki kąt za grosze.
3.Jest dość ostry.
4.Jest mały i lekki - bez problemu można go zawsze zabrać ze sobą na wyprawy.
Moim zdaniem za ta kasę na pewno nie jest to żenada.
Tak więc nie wiem na co tu narzekać?
Za 100 dolców chciałbyś mieć konstrukcję 17-40/F4 albo 24-70/F2.8?
[ Dodano: 25-08-2004 ]
Zalety, które wypisałem nie są tylko moim zdaniem, ale osób które maja tyćkę lepszy sprzęt od
“Canon 300D, CF 256, CF 512, 18-55, 28-105 USM, 70-210 USM, 50 mkI, 85/1.8, 420EX, 055PROB, 141RC, Soligor Digital Spotsensor itd.”
Bez urazy oczywiście...
Ja też mam ten obiektyw a oprócz niego jeszcze 24-70/2.8L i 70-200/4L i uważam, że 18-55 jest dobrym obiektywem - ale to moje skromne zdanie.
Da się robić, to prawda - pytanie tylko czy dobrej jakości. Z moich doświadczeń wynika, że dopiero pow f8 (no od biedy f6.3, ale wtedy trzeba cropować rogi).Cytat:
Tak jak już nie raz napisano w sieci, w różnych recenzjach i również na tym forum, że tym obiektywem da się robić dobre fotki.
Tylko co z tego - z powodu konieczności przymykania do f8, nie nadaje się ani do street foto, ani do sportu, a do pejzażu i zdjęć rodzinnych szybki AF nie jest konieczny.Cytat:
1.AF jest relatywnie szybki jak na tej klasy obiektyw (a z USM będzie jeszcze szybszy)
To jest argument ekonomiczny, a nie optyczny, ale zgoda, trudno znaleźć coś lepszego do pejzażu i zdjęć we wnętrzach (ale tylko z lampą) w tej cenie.Cytat:
2.Masz szeroki kąt za grosze.
Pow. f8Cytat:
3.Jest dość ostry.
Wszystko zależy czego oczekujesz - jeśli dokumentacji wyprawy to OK, jeśli fotek wysokiej jakości do dużych powiększeń, to proponuję weź ze sobą coś jeszcze, a tego używaj tylko jako 18-35/f8 do widoczków.Cytat:
4.Jest mały i lekki - bez problemu można go zawsze zabrać ze sobą na wyprawy.
Nie twierdziłem, że to żenada, tylko że to średni obiektyw, a jego cena nie ma tu nic do rzeczy. A na co to narzekać - jeśli chodzi o mnie to najbardziej przeszkadzają mi 3 rzeczy:Cytat:
Moim zdaniem za ta kasę na pewno nie jest to żenada.
Tak więc nie wiem na co tu narzekać?
1. kręcenie mordą - wyobraź sobie kołowy polar + dedykowana osłona i ustawianie ostrości - makaabra!!!
2. brak FTM (nie mam obiektywu makro, wiec używam go przy zdjęciach z małej odległości, a wtedy AF często się myli)
3. CA
No jaasne :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:Cytat:
Za 100 dolców chciałbyś mieć konstrukcję 17-40/F4 albo 24-70/F2.8?
Podsumowując - nie twierdzę, że to żenada, ale nie jest to obiektyw, o którym mogę powiedzieć, że jest dobry.
Arkan
[ Dodano: 25-08-2004 ]
Wybacz, ale nie skomentuję tego. Bez urazy, ale to troche poniżej poziomu na którym miałem nadzieję prowadzić z Tobą rozmowę.Cytat:
Zalety, które wypisałem nie są tylko moim zdaniem, ale osób które maja tyćkę lepszy sprzęt od
“Canon 300D, CF 256, CF 512, 18-55, 28-105 USM, 70-210 USM, 50 mkI, 85/1.8, 420EX, 055PROB, 141RC, Soligor Digital Spotsensor itd.”
Bez urazy oczywiście...
Ja też mam ten obiektyw a oprócz niego jeszcze 24-70/2.8L i 70-200/4L i uważam, że 18-55 jest dobrym obiektywem - ale to moje skromne zdanie.
EOT,
Arkan