Problem z naświetlaniem / informacja serwisu
Witam,
Z związku z faktem, iż w trakcie normalnej pracy oraz w następstwie testów stwierdziłem, że mój aparat niedoświetla zdjęć, w paru miejscach na forum podjąłem ten temat. Poprosiłem użytkowników o sfotografowanie jednolitej powierzchni i informacje zwrotną dotyczącą uzyskanego histogramu-czego celem miało być potwierdzenie lub zaprzeczenie, iż taka sytuacja ma miejsce w moim korpusie. Oczywiście, użytkownicy potwierdzili, iż w przypadku ich korpusów 5D2 histogram kumuluje się idealnie w centrum co jest zjawiskiem kompletnie normalnym i naturalnym w przypadku standardowo skalibrowanego światłomierza/korpusu i wspomnianego testu itp. W moim przypadku histogram kumuluje się na lewo od środka o około -0,5EV (jest to również zależne od obiektywu co już w ogóle jest sprawą wyjątkowo dziwną).
Proszę o informację dlaczego mimo dokładnego opisu problemu, uzyskałem po raz kolejny informację zwrotną, iż po sprawdzeniu korpus i światłomierz działają poprawnie, skoro korpusy innych użytkowników naświetlają zdjęcia inaczej- STANDARDOWO POPRAWNIE. Czuję się po części zbyty i oszukany. Skoro sprzęt serwisowy nie wychwytuje problemu lub jest on niemożliwy do rozwiązania poprzez określony procedury powinniście Państwo wymienić korpus tak by zachowywał ogólnie przyjęte standardy.