Witam,
Na początku, z racji tego, że to mój pierwszy post na forum, pragnę się przywitać ze wszystkimi forumowiczami.
WITAM SERDECZNIE :)
A teraz do tego co mnie sprowadziło tutaj na forum.
Zamierzam kupić lustrzankę z obiektywem i mam na ten cel ok 3700zł.
Swego czasu porobiłem trochę zdjęć canonem 50d i obiektywami: tamronem 17-50 f/2,8 i canonem 50mm f/1,4 i dlatego zdecydowałem się na zakup tego drugiego obiektywu. Kilka razy tez robiłem zdjęcia 450d i 500d innymi zoomami m.in. kitowym 18-55 i sigma 18-200, i dlatego jestem pewny, że chcę iść w stałki z lepszym światłem, wydaje mi się, że 50mm będzie na początek najbardziej uniwersalna(jesli można mówić w ogóle o uniwersalności w stałkach ;) ) W razie potrzeb, zooma mam od kogo pożyczyć ;)
I tutaj jest moje pytanie:
Kupuję obiektyw canon 50mm/1,4 za ok 1300-1400zł - jakie body kupić do tego obiektywu? Zostaje na body ok 2300-2400zł wybór jest praktycznie pomiędzy 500d, 550d i 600d? Naczytałem się sporo recenzji porównań każdego z tych body i mam mętlik w głowie, jedno mówią, że warto dołożyć 300zł inni nie warto i sam już nie wiem co kupić.
Uprzedzając pytania, nie mam większej kwoty na ten cel, zdaję sobie też sprawę z tego, że body xxxD nie będzie pracowało tak jak 50d. Aparat tez musi być nowy, nie używany.
Jeszcze przez myśl mi przeszła opcja z canonem 60d + canon 50mm f/1,8 ale podobno sporo słabszy jest niż ten 1,4 - nie robiłem zdjęć tym 1,8 więc nie mam porównania.
Z góry dziekuję za odpowiedzi
Pozdrawiam serdecznie
mgik