Archiwizowałem zdjęcia na płytach DVD Kodaka Gold Archiwal - nie można ich już dostać. Potem Verbatim Gold Archiwal i tych już nie ma.
Na czym archiwizować w tej sytuacji?
Wersja do druku
Archiwizowałem zdjęcia na płytach DVD Kodaka Gold Archiwal - nie można ich już dostać. Potem Verbatim Gold Archiwal i tych już nie ma.
Na czym archiwizować w tej sytuacji?
Gdzieś mi w tych dniach mignęło info że SanDisk wypuscił Twardy Dysk z gwarancją zachowania danych przez 100 lat.To byłoby coś.
[Więcej mi nie potrzeba,zawsze mogę po tym czasie ponownie przekopiować:idea:]
Na jednym i na drugim! HDD i DVD. I jeszcze raz tu i tu. A może nawet jeszcze raz tu. ;-)
Nikt nie może dać rozsądnemu człowiekowi gwarancji na 100 lat - nawet Pan Bóg! Można się oczywiści łudzić, że przez tyle lat nie będzie rewolucji, wojen, kataklizmów, socjalizmów itp. Tylko po niemal zabójczej dawce optymizmu, ekstrakcie z "tu i teraz", destylacie z "było dawno i nieprawda", można zacząć liczyć w myślach coś na kształt rachunku prawdopodobieństwa, z którego wynika, że tylko dzisiejsze nadmiar i różnorodność mogłyby przetrwać dłużej w ułamku ułamka... :cool:
ps http://pl.wikipedia.org/wiki/Kopista
Ja robię backupy na dysku wewnętrznym, dysku zewnętrznym (USB 3.0 mniam) i BlueRay.
DVD? Powoli można zapominać...