Witam wszystkich.
Mam pytanie posiadam akumulator LP-E8 i chce naładować w pełni nie rozładowany akumulator. Czyli mam 50% baterii i chce ją naładować. Czy jest to bezpieczne i czy nie skraca to żywotności baterii.
Pozdrawiam
Wersja do druku
Witam wszystkich.
Mam pytanie posiadam akumulator LP-E8 i chce naładować w pełni nie rozładowany akumulator. Czyli mam 50% baterii i chce ją naładować. Czy jest to bezpieczne i czy nie skraca to żywotności baterii.
Pozdrawiam
Skraca żywotność akumulatorka. Każdy akumulator wytrzymuje ileś tam cykli ładowań po, których traci swoje właściwości.
kulek855 jeśli się nie mylę to co napisałeś tyczy się NiMH i NiCd. Natomiast Akumulatory litowo-jonowe i litowo-polimerowe właśnie lepiej jest doładowywać niż rozładowywać do końca bo tracą żywotność gdy napięcie na celi spadnie poniżej ileś tam volt, ale nie ma co się o to martwić bo aparat sam nie pozwoli na pełne wyładowanie.
Bez obaw możesz doładowywać, sam miałem na początku wątpliwości ale robię już tak prawie drugi rok i bateria dalej jest jak nowa :)
Ok dzięki za odpowiedz. Właśnie wróciłem na chwile z wesela do domu i podłączyłem akumulator do ładowarki i się tak zastanawiałem.
W instrukcji też o tym piszą bardzo jasno i wyraźnie...
Nie ma się czym stresować. Obecne akumulatorki można doładowywać w każdej chwili bez żadnego problemu :)
Nawet jakby szkodziło to akumulatorowi, to jest on dla Ciebie- nie Ty dla niego;)
Piękne słowa.
To przepraszam za to że wprowadziłem w błąd..
No nie do końca. Z tymi cyklami to masz rację. Ale jeżeli chodziło Ci o tzw. efekt pamięci baterii/akumulatorka to już nie masz racji :)
Oczywiście ilość cykli ładowań jest w każdym rodzaju akumulatorka i nie ma to znaczenia czy będziesz baterię polimerową ładował przy 50% pojemności czy całkowicie rozładowaną. Kiedyś tak czy siak się skończy :)