witam, chciałbym poprosić posiadaczy 50 D + 70-200 f/4.0 IS o opinię/radę - jakie ustawienia stosują do zdjęć typu - piłka nożna w plenerze.
Wersja do druku
witam, chciałbym poprosić posiadaczy 50 D + 70-200 f/4.0 IS o opinię/radę - jakie ustawienia stosują do zdjęć typu - piłka nożna w plenerze.
Masz w stopce więc penie kupiłeś ? Po co ci opinie ?
Szczerze powiem, że dość dziwne pytanie... Ale spróbuję się z nim zmierzyć :)
Jeżeli chodzi o ustawienia/parametry pracy body to wszystko zależy od warunków w jakich przyjdzie Ci robić zdjęcia (oczywiście nie piszę o podstawach takich jak głębia ostrości, panoramowanie itp)
Jeżeli chodzi o IS to przy czasach krótszych jak 1/250 powinno się go wyłączyć czyli zależy od warunków w jakich przyjdzie Ci robić zdjęcia.
Czy AIServo, czy OneShot to kwestia pozycji z jakiej będziesz focił i dynamiki akcji, czyli zależy od warunków w jakich przyjdzie Ci robić zdjęcia.
Ale się rozwinąłem... ;)
Tak na prawdę WSZYSTKIE USTAWIENIA I PARAMETRY zależą od dwóch rzeczy:
1. warunków w jakich przyjdzie Ci robić zdjęcia;
2. tego co chcesz na zdjęciu pokazać
Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie o ustawienia body do otrzymania zdjęć dobrej jakości... Przecież to są tak bardzo zmienne parametry, że nie da się na nie konkretnie odpowiedzieć...
A tak nawiasem mówiąc to odpowiedź mojego poprzednika nie do końca jest taka bez sensu... Ja bym ją zrozumiał tak: "kupiłeś i masz to ćwicz,ćwicz, ćwicz..."
Pozdrawiam, Marcin
DAWIDSON, spróbuj, poćwicz. Jesteś z Wrocławia, to przejedź się na ul. Sztabową na stadion,
młode drużyny i nie tylko, grają tam codziennie od rana do wieczora.
Pogadaj wcześniej z trenerem, czy możesz robić zdjęcia i ćwicz.
Jak coś, to mieszkam niedaleko.
http://www.canon-board.info/showpost...7&postcount=54
I wszystko w temacie.
Przepraszam nie zrozumiałem o co Ci chodzi :)
zdjęcia robię min. 2x w tygodniu na turniejach, nie wiem jak wam wytłumaczyć o co mi chodziło, ale miało to być coś, jak np: " mam ten obiektyw z 50d, najczęściej robię na ustawieniach:" krajobrazy,AWB, słońce lub chmury, pomiar punktowy lub wielosegm. Iso staram się jak najniższe - max do 400, do sportu staram się uzyskiwać jak najkrótsze czasy.Do tej pory najczęściej AF na one shot, lecz zauważam że na al servo -lepsza ostrość. Co do obiektywu - stabilizer mode na 1 -dla poziomu, 2 -dla pionu, stabilizacja wyłączona (najczęstsze czasy to 500). pomiar dla piłki nożnej na 3m."
o coś takiego mi chodziło Panowie - wątek umieściłem w technikach fotografowania a nie w obiektywach.
Merde -a to co wszystko w temacie -to z kolei ja nie wiem o co Ci chodzi :)
Merde chyba wątki pomylił :)
Tobie nie trzeba nic tłumaczyć - kumasz jak ustawić parametry. Jak robisz zdjęcia w hali lub słabym świetle to nie bój się wyższego ISO - w "Twoim" sporcie priorytetem jest mimo wszystko krótki czas. Jeżeli chodzi o mnie to zdecydowanie częściej (80-90%) używam AIServo i wielosegmentowego pomiaru - to ostatnie może być moim błędem ale niestety nie prędko będę mógł to sprawdzić :( Stabilizacja powyżej 1/250 oczywiście off, odległość ostrzenia większa. Styl to najczęściej mój własny set lub "dokładny" - w moim sporcie się sprawdza ale proszę, oceń to sam: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=40371 Przy okazji - oczywiście jak tylko będziesz miał ochotę ;) możesz zobaczyć jak "ewoluowałem" przez trzy lata... Usłyszeć od miclesa "O pacz, nawet lepsze pod względem kolorów! :)" - BEZCENNE ;) :D Pozdrawiam, Marcin.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Napisałeś, że robisz zdjęcia 2x w tyg... Dawaj no je poka w galerii :)
Z czego to wynika ?Cytat:
Jeżeli chodzi o IS to przy czasach krótszych jak 1/250 powinno się go wyłączyć czyli zależy od warunków w jakich przyjdzie Ci robić zdjęcia.