jak popchnac amatora krok do przodu
Witam
poniewaz jestem poczatkujacy to zapytanie umieszczam tutaj a nie w galerii, gdzie nie jestem godzien pokazywac swoich prac. jak bedzie cos godnego uwagi pokaze
ostatnio nie podobaly mi sie kolory na moich zdjeciach, po poradach zmienilem ustawienia wg sprocket73 - /Ustaw sobie picture style w aparacie na (5,0,2,2) / tak tez ustawilem i zrobilem pare fotek. mojej zonie sie podoba ;) ale ja nie czuje satysfakcji. wiec zwracam sie zapytaniem co by tu poprawic, np wyostrzyc /mam wrazenie ze sa nieostre/
na poprawianiu zdjec na komputerze nie znam, /czasami automatyczne poziomy/wiec chce uzyskac zadawalajacy efekt na moim aparacie /jeszcze sprzet canon 500D obiektywy 18-55 IS - standartowy + filtr polar ;) i 75-300 USM III + filtr UV/
1.
https://canon-board.info//brak.gif
http://img5.imageshack.us/img5/277/1...div>[/URL]
1/60, f4.5, iso 100, program P; ogniskowa 34, obiektyw canon 17-55 IS i fitr polar, komputer - automatyczne poziomy
2.
http://img94.imageshack.us/img94/351...div>[/URL]
1/250, f7.1, iso 400; program P;ogniskowa 75, ob canon 75-300USM III filtr UV
komputer - nic
3.
http://img38.imageshack.us/img38/389...div>[/URL]
1/320 f6.3, iso200, program P; ogniskowa 300, ob canon 75-300USM III filtr UV
komputer - automatyczne poziomy
4.
ja bym popchnął amatora w stronę książek, nikt Cię obróbki nie nauczy w kilku postach
moim skromnym zdaniem jak na te szkła co masz to jest w porządku, zarówno jeśli chodzi o ostrość i kolory..
przede wszystkim nie napisałeś co Ci się w tych zdjęciach nie podoba konkretnie..
edit: zapomnij o programie P czy Auto, poczytaj trochę o podstawach i zależności "magicznego trójkąta" - czyli ISO - przysłona - czas.. do tego jak działa pomiar światła.. i oczywiście ćwicz, ćwicz, ćwicz..
aha -"Ekspozycja bez tajemnic" - to książka dla Ciebie ;)
teorii mozna nauczyc sie z ksiazek, ale praktyke tylko poprzez doswiadczenia, i kontakty z lepszymi, wiec pokazuje na forum moje zdjecia z mysla o uwagach, /obrobki nie chce sie uczyc - mam zone + 2 chopakow; a to ogranicza strasznie czas na moje rozrywki ;)/
o co mi konkretnie chodzi? o wasze uwagi, co byscie zrobili inaczej, czy wedlog was te zdjecia strasznie zmascilem, czy moze nie jest tak zle? takie tam podzielenie sie uwagami.
Numeruj zdjęcia,Łatwiej komentować. Teoria bez praktyki ,praktyka bez teorii =kłopoty ze zdjęciami.Obróbka to część procesu tworzenia zdjęcia.Kadrowanie,korekta koloru,ostrości,itp. to umiejętność potrzebna również w fotografowaniu.Gdy zaczniesz obrabiać zaczniesz widzieć swoje błędy i nauczysz się ich unikać.
Zdjęcia robisz dla siebie nie dla nas ,więc przede wszystkim Tobie mają się podobać.
Czy w ostatnim np. twarz dziecka miała być nieostra a bluzka ostra?
Czy osoba za dzieckiem miała być nieostra?
Ty wiesz bo powinieneś wiedzieć jak chciałeś to ująć,ale ja mogę sie tylko domyślać lub pisać że ja bym to planował inaczej.
Jeśli zdjęcie jest takie jak chciałes zrobić to ok.Jeśli nie ,trzeba szukać błędu.
Możesz nie obrabiać,robić na automacie,nie czytac książek.Ok.Jeśli to Cię zadowala to wszystko w porządku.
Ale jeśli chcesz robić zdjęcia świadomie ,wywierając wpływ na ich wygląd, to czeka Cię dużo nauki i dużo ćwiczenia .Jak,duzo?
Cóż świadoma fotografia ,to zawód.I trzeba go się nauczyć.Gorzej ,bo często jest sztuką i tu cały ocean mąk.Ale ja to robię z przyjemnością i wielu kolegów też.
Zacznij od tego co pisał wyżej Artur.Jak władać głębią ostrości.?
Jak dobierać przysłonę ,czułość ,czas.Zacznij fotografować na manualu.
Na forum jest dział Tipsy iTricki.Poczytaj.
Cytat:
Zamieszczone przez
ranosz
teorii mozna nauczyc sie z ksiazek, ale praktyke tylko poprzez doswiadczenia,
praktyka bez chociażby odrobiny teorii spowoduje że nie będziesz się rozwijał.. nie da się naprawdę zdobyć doświadczenia nie znając podstaw..
książka nie gryzie.. podałem doskonały dla osobyw miejscu takom jak Ty moim zdaniem świetny tytuł - odżałuj te parę groszy a naprawdę nie pożałujesz..
Cytat:
Zamieszczone przez
ranosz
i kontakty z lepszymi, wiec pokazuje na forum moje zdjecia z mysla o uwagach, /obrobki nie chce sie uczyc
nie uważam się za lepszego ale moim zdaniem obróbka (chociaż podstawowa) to niestety konieczność w dobie cyfrowej fotografii..
Cytat:
Zamieszczone przez
ranosz
i- mam zone + 2 chopakow; a to ogranicza strasznie czas na moje rozrywki ;)
to dopinguje.. ja mam żonę i 2 córki (i do tego suka - labradorka) - 3 baby... Wy jesteście chociaż w większości :mrgreen:
więc jak na Twoich zdjęciach - spędzaj czas z Nimi i pracuj z nimi nad swoją pasją ;)
teraz jest świetna pogoda - pójdź w wekend około 14-15 do parku i poproś chłopaków o zebranie "kupy" liści i potem niech sobie na siebie porzucają.. jak będzie pogoda to powinny wyjść świetne foty..
skoro to nie Twój wątek galeriowy to pozwolę sobie parę starszych fot moich wrzucić,
nie są świetne ale zerknij o co chodzi:
Cytat:
Zamieszczone przez
ranosz
o co mi konkretnie chodzi? o wasze uwagi, co byscie zrobili inaczej, czy wedlog was te zdjecia strasznie zmascilem, czy moze nie jest tak zle? takie tam podzielenie sie uwagami.
ok, to lecimy ;) .. - pozwoliłem sobie ponumerować zdjęcia w Twoim poście ;)
1. Tło - trochę chaotyczne, pstrokate, wypalone niebo.. ale tło odseparowane ładnie przez małą głębię ostrości, reszta ok ..
2.3.4 - kadr zbyt centralny - ja preferuję złoty podział itp. oczywiście jeśli się da to obcinam żeby kadry nie były "wyśrodkowane" jeśli model patrzy nie w obiektyw to staram się żeby z tej strony w którą patrzy lub przed modelem było więcej miejsca, np.
oczywiście nie wszędzie się da ale przynajmniej się staram ;)
na 2. noga ucięta..
3. nie pasuje... nic nie przedstawia oprócz bałaganu w kadrze, uciętego znaku itp. ostrość i kolory ok.
4. utnij z lewej po boku żony i będzie git ;)
i jak napisałem.. zapomnij że istnieją programy typu P, Sport czy portret..
masz robić ŚWIADOMIE to będziesz miał z tego radochę i kupę frajdy (na początku z przewagą kupy :mrgreen:). Jak kupiłem parę lat temu canona 350D i żona się wzięła za zdjęcia to wziąłem czarną taśmę izolacyjną i zakleiłem na kółku wszystko od P na końca automatycznych programów.. i pomogło..
Pozdrawiam
Eeee tam....
Czy zdjęcie ma bardzo nasycone kolory a'la Kodak (jak u szanownego kol. Ranosza, a co mi się bardzo nie podoba), czy też są fantastycznie stonowane jak u kol. Artusa (prima sort IMHO) to drobiazg, możliwy do łatwej korekcji w puszce - co zresztą uwadze kolegi polecam. Natomiast Kolega powinien na razie, wcale nie rezygnując z trybów automatycznych - skupić się na kompozycji zdjęć. Motyw główny w samym środku wizjera jest super u strzelca wyborowego, w fotografii zalecane jest raczej stosowanie kompozycji podobnej do stosowanej przez malarzy. Może warto zrobić wycieczkę a) do księgarni, b) do muzeum, ze szczególnym uwzględnieniem kolekcji malarstwa nowożytnego?
Pozdrawia kompletnie automatycznie Leopold
PS. Drugim krokiem powinno być zapanowanie nad ostrością i głębią ostrości - też "w puszce".
Cytat:
Zamieszczone przez
leopold
Motyw główny w samym środku wizjera jest super u strzelca wyborowego,
Tu się z kolega absolutnie nie moge zgodzić. Nie dla zabawy w okularach karabinów snajperskich można znaleźć takie dziwne wykresy.
W samym środku wizjera, to tylko z bliska i bez wiatru. Strzelcy wyborowi zazwyczaj są daleko więc i motyw główny niezwykle rzadko bywa tam, gdzie napisałeś.
I do autora wątku. Bądź własnie jak ten strzelec wyborowy. Przede wszystkim myśl, zanim oddasz strzał. ;)
Autorowi wątku radzę zajrzeć do sieci, jest mnóstwo miejsc gdzie można podszkolić swoje umiejętności, poczytać poradniki, obejrzeć dobre zdjęcia, nauczyć się podstawowej obróbki zdjęcia. Trzeba tylko chcieć. To o czym poczytasz, wypróbuj w praktyce, wgłębiaj się w ustawienia aparatu, bądź dociekliwy.
a ja bym poradził tak już wcześniej wspominali uczyć się obróbki zdjęć w sieci lub książek (w XXi cyfrowym wieku to podstawa, ) a z czasem kadry sam zaczniesz poprawiać w czasie ich robienia
jeśli chodzi o robienie zdjęć dobra jest strona wpisz w google "szeroki kadr" zaloguj sie i przeprowadzaj po kolei lekcje na pewno coś z tego wyniesiesz
odnośnie zdjęć co pokazał koleg niżej możesz nie uzyskać tak pięknego bokeh na swoich gdyż masz inne szkła a nie ma co ukrywać od nich też dużo zależy
trzymam za ciebie kciuki