Witam.
Dotknął mnie typowy problem z Gripem od 40D czyli wyrobione plastikowe kółeczko do przykręcania.
Uporałem się z odkręceniem gripa ale pytanie gdzie zdobyć takowe na podmiankę.
Wersja do druku
Witam.
Dotknął mnie typowy problem z Gripem od 40D czyli wyrobione plastikowe kółeczko do przykręcania.
Uporałem się z odkręceniem gripa ale pytanie gdzie zdobyć takowe na podmiankę.
Kupiłem 50d z takim "przekręconym" kółeczkiem w gripie.
Sprzedawca stwierdził ,ze sprzęt jest przez to niepełnosprawny.
Mocno zszedł z ceny aparatu,a grip dał gratis,bo nie mógł go odkręcić.
Po wielu próbach stwierdziłem,że będzie bez gripa i ostrożnie odkręciłem go
Dałem ogłoszenie i dokupiłem taniutko uszkodzony elekrtonicznie grip.
Wymieniłem kółeczko (10 min) i wszystko jest OK
Kolega "modelarz" zabrał zepsuty grip i powiedział,że może uda mu się coś dorobić
Na marginesie dodam,ze to plastikowe kółeczko to jakiś żart ze strony Canona.
Firma powinna sie porządnie za takie rozwiązanie wstydzićTrzeba pamiętać,by nie przykręcać gripa zbyt mocno i nie bawić się tym kółkiem przykręcając i odkręcając.
Moim zdaniem nie można było kupić tej plastikowej zębatki
Teraz chyba też nie.
Ten grip kupiłem z CB .
Daj ogłoszenie i...czekaj
Podpowiedzcie mi, w jaki sposób ukręca się to kółko? Domniemam, że śruba nie wykręca się z body, a kółko kręci się wokół niej. Mam rację?
śruba nie jest w osi z kółkiem
Zastosowano zębatki
Plastikowe kółko ma drobniutkie ząbki,które można zwyczajnie ukruszyć
I tak jak mówisz.kółko sobie lata a śruba stoi
To już jestem mądrzejszy :) Myślałem, że śruba jest mocowana bezpośrednio w kółku, a nie za pomocą przekładni zębatej... Trochę lipne rozwiązanie,
Mam taki sam problem przy moim 50d, udało mi się odkręcić gripa i wyciągnąć to nieszczęsne kółeczko. Nie opłaca się kupować nowego ponieważ dalej będzie takiej samej tragicznej jakości. Ja zamontowałem grip bez tego kułeczka za pomocą malutkiego śrubokrętu i młoteczka, trzyma mocno i pewnie od ponad pół roku żaden luz nie powstał.
Wystarczy nie przykręcać gripa z nadmierną siłą to i kółeczko się nie zniszczy :)
Co do rozwiązania typu młoteczek i śrubokręt to raczej lipa, bo nie o to chodzi.
Grip powinien być tak zamontowany aby można go było w kazdej chwili bez większego wysiłku zdemontować :)
Poczytajcie ten wątek:
http://www.canon-board.info/showthre...adni+z%EAbatej
Serdecznie dziekuję wszystkim za odpowiedz-czas szukać odpowiedniej zębatki metalowej na zamiennik ,bo kupno nowej plastikowej mija się z celem.
Pozdrawiam