kalibracja monitora - jak ustawić prawidłowo profil icc?
Mam następujący problem: po skalibrowaniu monitora kolory wyświetlają się prawidłowo. Ale co jakiś czas ( w szczególności, gdy z komputera korzysta moja druga połówka ;)) wyświetlanie kolorów się chrzani. Profil icc istnieje, nawet jest ustawiony jako domyślny w zakładce "Zarządzanie kolorami", a mimo to kolory nie wyświetlają się tak jak zostały skalibrowane. Co jeszcze musi być ustawione ? Wszystko to dzieje się na Windows 7.
Odp: kalibracja monitora - jak ustawić prawidłowo profil icc?
Odkopuję wątek - wymieniłem Spyder4Pro na x-rite i1Display Pro i w stacjonarnym komputerze nie ładuje mi profilu, tzn. programik Display Profile (dzięki za linki) pokazuje (podświetla), że profil jest używany, natomiast najwidoczniej
Quote:
coś kasuje korektę linearyzacyjną ładowaną do LUT karty graficznej
, bo dopiero po kliknięciu profilu w Display Profile uruchamia się korekta krzywych RGB, co potwierdza wzrok, oraz drugi programik Calibration Tester. W laptopie profil ładuje się w pełni sam, przy takich samych ustawieniach Widowsowego zarzadzania kolorami - w obu komputerach jest Win7 home premium 64. Problem zauważyłem dopiero po kilku dniach użytkowania x-rite, bo w stacjonarnym z Eizo korekta jest nie za mocno zauważalna, w odróżnieniu od matrycy laptopa, gdzie załadowanie profilu zmienia odcień tapety z niebieskiego na czerwony (no, może trochę podkoloryzowałem ;)).
Dla mnie to jest beznadziejne, że muszę sam ładować profil, który się sam ładuje :). Jednak Spyder mnie rozleniwił, bo tu wszystko się gładko działo, ale X-rite dokładniej profiluje słabsze monitory (czyli moje).
Czy ktoś wie, czy może coś się wyjaśniło w tej materii od czasu poprzedniego postu w tym wątku? Grafikę mam GF GTX650 Nvidia. Nie mam żadnych Catalystów, a może powinienem zainstalować?