WITAM!!!
Czy format sRAW1,sRAW2 w 50d jest użyteczny przy iso 3200?
Czy szum przy tej czułości jest akceptowalny?
Wersja do druku
WITAM!!!
Czy format sRAW1,sRAW2 w 50d jest użyteczny przy iso 3200?
Czy szum przy tej czułości jest akceptowalny?
Chodzi mi o to czy szumy przy iso 1600 w 450d (które uznaje za akceptowalne) są podobnej wielkości jak np. przy iso 3200 przy sRAW w 50d???
Na to pytanie Ci nie odpowiem, ale na sRaw1 w 50d zdjęcia robione na iso 3200, czasem nawet 6400, jeśli tylko były poprawnie naświetlone, po paru zabiegach były jak dla mnie używalne. Z tym, że ja szumofobem nie jestem.
Miałem rok 50D i zawsze ustawiałem sraw przy iso 3200/6400/12800 a czasem przy 1600 bo jest lepiej.
a jak to wygląda w 40d. Czy sRAW daje większe możliwości pracy na wyższych czułościach???
mam 50d i sraw1 na iso 3200 poprawnie naświetlony i wywołany jest bardzo dobry.
Normalny RAW poprawnie naświetlony i wywołany też będzie bardzo dobry.
Kluczem jest właśnie poprawne naświetlenie.
Nie lepiej robić po prostu w RAW i sobie przeskalować na kompie ? Wydaje mi się, że powinno dać to lepsze efekty niż skalowanie w body, a karty pamięci nie są dzisiaj takie drogie i małe :]
Wiesz tu zapewne takie podejście do fotografowanie w sraw u niektórych osób nacelowane jest właśnie na zminimalizowanie obróbki komputerowej. Przyznam szczerze, że też tak czasami mam - czyli pozwolić body na wstępną obróbkę - żeby później wogóle lub najmniej grzebać na komputerze.
Pewnie to niezbyt zdrowe podejście