Witam...
Mam pytanko?
Dostałam taki obiektyw: Jupiter-9 85/2.0. Moje pytanie brzmi czy będzie śmigał z C5DMKI? Na czym z czym i w ogóle?... będę wdzięczna za każdą wskazówkę...
Nie wiem, może się mylę ale czy przejściówka M42 wystarczy?...
Wersja do druku
Zwykła przejściówka canon/m42 wystarczy z tym, że nie testowałem konkretnie tego modelu, ale trzeba czasem uważać z ruskimi szkłami. Np jupiter 37mm przy najmocniejszym wysunięciu tylnej soczewki zablokował mi lustro, więc trzeba uważać żeby nie uszkodzić aparatu. Nie chciałbym straszyć, bo np standardowy Helios współpracuje bez problemu.
Aha i zależy na jakie mocowane masz ten obiektyw bo był jeszcze na m39.
Tutaj podają że nie koliduje z lustrem
http://www.panoramaplanet.de/comp/
Ale na pewno ktoś na forum używał tego zestawu, najlepiej mieć info z pierwszej ręki ;)
...otóż to, nie wiem czy jest sens eksperymentowania z takim zestawem, czy warto w ogóle się w to bawić...:)
Mz warto.
Przejściówka taka bez potwierdzenia ostrości to około 50PLN, za to może być ciekawie jeśli chodzi o rozmycie tła, mniej ciekawie jeśli chodzi o ostrość i kontrast.
Ja swojego heliosa uwielbiam właśnie za te cechy lub ich brak.
Nie miałem go, ale inne szkła m42 i owszem. Dlatego myślę, że warto wydać parę złotych na przejściówkę (oczywiście najpierw sprawdzić czy nie jest to wersja pod 39) i sprawdzić. Jupiter (miałem inny) to czysty metal i szkło. Wklejam też link do wątku co prawda nie pod canona, ale przybliży to szkło http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=2538. Aha na zdjęciu nie widać oznaczeń, ale MC robi różnicę.
dziękuję Wam za cenne uwagi...skuszę się chyba na ten obiektyw chociażby dla samej ciekawości...fotki poglądowe wrzucę oczywiście w ten wątek... :)
pozdrawiam :)
Z tego co widzę to twoje szkło jest pod m39, generalnie po kupieniu przejściówki będzie się nadawać tylko do makro. Gdyby udało Ci się skołować pierścienie pośrednie do niego to da całkiem niezłe efekty. Sam je posiadam, ale do zdjęć makro używam jupitera-12.
To jest obiektyw do portertu a nie do makro, industar jest do makro świetny mały leciutki i ostry...zabierz swoją kobietę w plener i czaruj obrazy pełną klatką...ja sobie kupiłem przejścióweczkę do m42 z wkręcanym gwintem do m39 na allegro takie 2 w 1
pfkusu dzięki za materiał poglądowy :)...dobra a po czym mam poznać czy on jest na M42 czy M39? bo właśnie dowiedziałam się że był używany z M42 z soczewką pośrednią...