Odp: Soczewka korekcyjna 0
Oryginalny wizjer Canona ma -1D - spowodowane jest to tym, że matówka znajduje sie bardzo blisko oka, więc trzeba poprawić zdolność "focusowania" oka na tak małą odległość.
Soczewki Canona są opisane tak, że podają co wyjdzie po jej zastosowaniu - czyli soczewka 0D jest prawdopodbnie soczewką +1D dołożoną do wizjera -1D co daje +1D + (-1D) = 0D. Soczewka oznaczona -2D ma prawdopodobnie zdolność skupiająca -1D
Z tego własnie powodu nie ma soczewki -1D... bo była by ona tyko zwykłą szybką.
Wydaje mi się, że jak ktoś normalnie nosi okulary -1.5D to musi kupić soczewkę oznaczoną -2.5D, podobnie jak nosi +1.5D to powinien zamontować +0.5D
Dokładnie tak jest. Podana wartość korekty jest wartością na tzw. "wyjściu". Jeżeli ktoś nosi okulary, a chce zdjęcia robić patrząc w wizjer bez nich to przy zakupie soczewki musi wziąć pod uwagę wartość korekty okularów.
Przede wszystkim przepraszam, że odświeżam półroczny temat, ale to chyba dobrze świadczy, bo szukałem odpowiedzi zamiast pytać od razu ;)
W każdym razie też zastanawiałem się jak to jest z tymi dioptrami w wizjerze, a powyższe wyjaśnienia jeszcze mi bardziej w głowie zamieszały. Mam wadę wzroku -4 dioptrie. Sądziłem, że jeśli kupię soczewkę korekcyjną -1, to razem z regulacją przy wizjerze (od -3 do +1) da mi w rezultacie obraz korygowany od -4 do 0. Piszecie jednak, że takiej nie ma bo byłaby zwykłą szybką ;/ bez sensu. Przecież zakładając nawet, że wizjer jest tak skonstruowany, że ma już domyślnie -1 dioptrii, to ja tego nie mogę brać pod uwagę skoro to -1 jest potrzebne dla kogoś, kto widzi dobrze bez korekcji dioptrii. Ja muszę mieć o jedną dioptrię mniej w stosunku do oryginalnej budowy wizjera, czyli -1 a mówicie, że nie ma takiej w sprzedaży?
Przecież wszystko się zgadza. Jeśli potrzebujesz od jedną dioptrię mniej niż standardowo to potrzebujesz soczewki oznaczonej jako -2. Oznaczeniem jest wartość po jej zastosowaniu.