canon 100mm 2.8L macro - dziwne zgrzytanie w systemie autofocusa
Chcialem sie na poczatku przywitac albowiem jest to moj pierwszy post na tym forum, chociaz sledze go juz od kilku lat.
Mam takie pytanie odnosnie wyzej wymienionego obiektywu. Pare dni temu stalem sie jego szczesliwym posiadaczem, ale niepokoja mnie w jego pracy pojawiajace sie co jakis czas dziwne zgrzyty. Autofocus pracuje bardzo cicho, chociaz ustawianie ostrosci czasami trwa okolo 2 sekund. Jesli ustawie ostrosc w dalszej odleglosci i pochyle aparat w dol i trzymajac wcisniety spust migawki czasem dobiegaja te odglosy. Nie wiem czy jest to zwiazane z praca ukladu stabilizacji, czy autofocusa w kazdym badz razie jest to dosyc glosne i niepokajace mnie, tym bardziej ze jest to obiektyw serii L. Nie wiem czy powinienem go wymienic na inny, czy przywyknac do tego (bo ten typ tak ma).
Jesli ktos ma podobne odczucia w pracy ze swoim obiektywem, albo wie cos na ten temat bardzo prosze o pomoc.
Odp: canon 100mm 2.8L macro - dziwne zgrzytanie w systemie autofocusa
Witam :D
dzisiaj stałe się szczęśliwym posiadaczem tego szkła i tez mam dziwne hałasy w czasie gdy działa IS. Po tym co przeczytałem to staram się uspokoić i przyzwyczaić ale dla pewności proszę o podpowiedź - tym bardziej, że j. angielski kuleje :( ?
1. Czy IS w tym modelu jest jakiś inny i wymaga szczególnego traktowania ? np. wyłączanie podczas odpinania itp. ? w instrukcji coś jest ale nie mogę tego rozkminić mimo google tłumacz ?
2. Czy przy włączonej IS mogę bezpiecznie używać AF - All Servo zamiast się zbliżać i oddalać od obiektu czy powinienem używać One Shot czy w ogóle nie ma to znaczenia i nie wpływa na mechanizm?
3. czy domowym sposobem lub programem mogę sprawdzić poprawność działania IS abym wiedział, że jest wszystko ok. Jak człowiek zbiera na takie szkiełko tyle czasu i tyle kasy to robi się przewrażliwiony. ?
4. Czy w Exif jest informacja czy włączona jest IS ?
Jeżeli chodzi o optykę to szkło jest bajeczne :D
Sam bylem przerażony gdy moja 100 zaczęła zgrzytać, na początku już się jej zdarzało kwiknąć ale teraz przy każdym starcie daje popalić (gdy staje tez w sumie :)).
1. Jest inny ale nic nie musisz z tym robić :)
2. Bez znaczenia.
3. Zacznij robić zdjęcia na 1/10 sek i zobacz czy są poruszone, albo... zobacz w wizjer i zobacz czy obraz drży.
4. Chyba nie ale głowy uciąć nie dam, jakoś nigdy mnie to nie interesowało.
W brew pozorom 100L jest bardzo ciche... Jak usłyszałem znajomego 70-200 IS to się przeraziłem ;)