Mam brudną Lkę 70-200/2.8. Czym można czyścić tubus z zewnątrz?
Wersja do druku
Mam brudną Lkę 70-200/2.8. Czym można czyścić tubus z zewnątrz?
Izopropanolem, środkiem do czyszczenia obudów sprzętu elektronicznego itp.
Unikać należy wody, nawet destylowanej lub demineralizowanej i typowych rozpuszczalników. Środek czyszczący, miast lać lub pryskać na obiektyw, lepiej nanieść na miękką ściereczkę.
P.S. Można też użyć, ale w minimalnych ilościach, szarego mydła w płynie, np "Biały Jeleń".
Optykę czyściłem tym samym płynem (na allegro kupiony niestety nazwy nie pamiętam musiał bym poszukać) co matrycę . Efekt zadowalający.
W życiu żadnej eLki nie miałem, ale czy one nie są uszczelnione i reklamowane jako mogące pracować w każdych warunkach, w tym wilgotnych, jeśli nawet nie deszczowych? Oczywiście nie sugeruję kąpania w wannie, ale czy rzeczywiście wilgotna ściereczka może zaszkodzić? Uważałbym tylko, żeby wyciśnięta woda nie wpływała gdzieś do środka, pod pierścienie itd.
Są i rzeczywiście nic im się nie dzieje podczas fotografowania w deszczu. Niemniej co innego spadające krople czy też skraplająca się mgła a co innego wcieranie wody w tubus.
Teoretycznie nie, ale zważywszy buteleczka izopropanolu kosztuje 8 - 10 zł a eLka kilka tysięcy lepiej zachować ostrożność. Z czyszczeniem z użyciem wody może być tak jak z matrycami: 20-tu się uda a 21-szy porysuje.Cytat:
Oczywiście nie sugeruję kąpania w wannie, ale czy rzeczywiście wilgotna ściereczka może zaszkodzić? Uważałbym tylko, żeby wyciśnięta woda nie wpływała gdzieś do środka, pod pierścienie itd.
Nie wszystkie eLki są uszczelnione, niestety...
Tak dla przykładu dwa szkła nieuszczelnione to...
- EF 70-200 f/2.8 USM
- EF 70-200 f/4 USM
...bardzo popularne wśród amatorów ze względu na ceny na rynku wtórnym.
A w niektórych, trzeba nakręcić filtr UV by uzyskać pełną szczelność.
Pozdrówka!
Nie wszystkie ze stabilizacją, bo np 24-70 2.8 i 17-40 4.0 też są uszczelnione.