Standardowy obiektyw do 500zł nowy lub używany
Witam!
Tak się złożyło, że wreszcie postanowiłam kupić jakiś standardowy obiektyw. Niestety Canonowski kit 28-90 od dawna leży w szafie bo stanowczo odmówił współpracy z moimi cyfrówkami (400D i 7D). A doszłam też do wniosku, że ile można robić zdjęć Tamronem 11-18 mm lub moją zajechaną doszczętnie 50'tka.
Siedzę od kilku dni, przeglądam testy, fora, zdjęcia... i już sama nie wiem. W aktualnej ofercie na allegro znalazłam takie interesujące mnie obiektywy:
Sigma 28-70 mm f/2.8-4 DG - zastanawiam się jak to jest w praktyce z tym światłem i czy te 2.8 jest w ogóle osiągalne?? Nie mogę nigdzie znaleźć zdjęć tablicy testowej wykonanych tym obiektywem, a myślę że to by mi dało odpowiedź. Są dla tego modelu ale o stałym świetle 2.8 ale to mi nic nie daje.
Canon 28-105 3.5-4.5 II USM - sama nie wiem co myśleć. Fajny duży zakres, usm, cena też ok. Ale jak zobaczyłam zdjęcia z tablicy, że praktycznie na przysłonie 3.5 - 4.0 przy ogniskowej 28 to to jest tragedia jakaś.
Tamron AF 28-80mm F/3.5-5.6 - tu mam praktycznie kompletny brak danych co o nim myśleć.
Sigma 18-50 DC f3.5-5.6 - no i tu się trochę naczytałam. Widzę, że zdania są mocno podzielone. Prawda, że Sigmy nigdy nie miałam. Jednak martwi mnie to, że z "Sigmami nigdy nic nie wiadomo" i te problemy z AF :/
No i ostatni CANON EFS 18-55 IS - no niby kit i generalnie wszyscy wolą kupić coś zamiast kita... ale czy on rzeczywiście jest taki tragiczny?
Wiem, że pewnie jak już kupie jakiś standard to będę niem robić 80% zdjęć. Co robię? Od fotografii produktowej (do tego wole moją 50'tke), poprzez portret, kreacje aż do "widoczków".
Od czasu jak skończyłam studia na ASP to już nie drukuje fot w formacie 2 metry na 0,5 metra ;p, ale nigdy nic nie wiadomo.
Tamron 28-75mm pomimo szczerych chęci mnie nie interesuje. Nie uzbieram teraz na niego. A jak znam siebie, jak nie kupie teraz czegoś, to ta kasa przepadnie.
To czy AF jest głośny czy cichy, szybki czy wolny dla mnie nie ma znaczenia, ważne żeby nie miał problemów z celnością!
Może mi coś doradzicie, bo ja już zupełnie nie wiem co wybrać.
Pozdrawiam
Basia