Czy warto zamienić 18-55 USM na... no właśne na co?
No właśnie. W skrócie. Mam ten obiektyw i ma on uszkodzenie, przy robieniu zdjęć na światło (np. żarówka, pojawia się wokół tej żarówki taka tęcza). Gdzieś czytałem że te obiektywy miały taką przypadłość a i tu na forum dostałem potwierdzenie tej informacji. Obiektyw kupiłem używany, ale mam na niego gwarancje, więc teoretycznie powinni mi wymienić na inny, ale pewnie nie będą mieli wersji USM ( kupiłem w dużym komisie Foto w Wawie) więc będe chcieli wymienić na zwykłą wersję. Pytanie moje brzmi czy może warto dołożyć kilka stówek i kupić jakieś lepsze szkło?
Maksymalnie co mogę dołożyć to jakieś 400 PLN czyli zaużymy miał bym łącznie 600 PLN na kupno obiektywu w tym komisie. Co ja mogę za taka cenę dostać do Canona żeby to reprezentowało poziom ciut wyższy od 18-55 ?? Oczywiście zdaje sobie sprawę że szerokiego konta nie będę miał (chyba tylko SIGMA 18-125 - ale ona kosztuje ok. 1000 PLN) Więc wchodzą w grę jakieś Zoomy od 24 w zwyż. Ale że kompletnie się nia znam, to może coś doradzicie sensownego. Taki "Spacer zoom". Głównie będę używał szkieł Analogowych na m42, ale chciał bym mieć taki w miarę uniwersalny obiektyw AF ale o w miarę dobrej jakości (relatywnie do ceny oczywiście).
Sprawa jest pilna więc jak by ktoś mi mógł coś doradzić to będę wdzięczny.