-
Raw-y
Witam
Nie wiedziałem, gdzie wrzucić temat, w "w hydeparku najbezpieczniej" ;)
Mam pewien problem z cieniami na zdjęciach (a dokładniej jakością zdjęć w cieniach, kolorami itp). Niestety, każda 5D mk II którą biorę w łapska ma taki efekt (może mnie nie lubią). Zostaje albo 1Ds mk III, albo (niestety) przesiadka na N...
Czy ktoś z forumowiczów byłby tak dobry, żeby podesłać mi raw-y 4ch zdjęć z 1Ds mk III, portretowe i cała sylwetka, jedno oświetlone ostrym, drugie miękkim światłem? Piwo przy okazji oczywiście postawię ;)
pozdrawiam
Jack
-
może coś nie tak robisz przy obróbce - ja nie mam takich problemów
-
Mam taki efekt zanim zabiorę się za zdjęcie PSem, więc trudno mówić o obróbce... Ze starodwanego 30D nie mam takich problemów, a w 5D mk II w przejściach światło-cień mam tu plama mocno w czerwony, zaraz znowu plama prawie szara...
-
Masz jakieś ciekawe spostrzeżenie. Na razie nie czuję o co dokładnie chodzi ale rzuciłem się do oglądania swoich RAW-ów w skali 100% i nie mogę wychwycić zjawiska. Może jakaś ilustracja o co dokładnie Ci chodzi.
-
Całe zdjęcie:
I wycinek, wyraźnie widać, że środek przejścia z cienia w światło traci kolor:
-
Ślepy jestem.
Widzi to ktoś ?
-
Tak, ja to widzę.
Wydaje się że to jakaś niedoskonałość matryc cyfrowych, ale pewnie się mylę.
-
Przeleciałem eyedroper tool w PS i skąd bym nie pobrał sampla zawsze wychodzi normalne przejście tonalne.
-
Porównaj sobie hue poszczególnych kolorów... Barwa robi się ciemniejsza, ale w środkowym pasku wyraźnie "szarzeje", by nagle nabrać nasycenia w głębszym cieniu...
-
Ja tego nie widzę, ale jak Cię to dręczy to proponuje zrobić test czyli zdjęcie tej samej sceny inną cyfrą a dla świętego spokoju także analogiem.
Dla mnie to szukanie dziury w całym.