mam problem z canonem 1000d dziś byłem w studio.. zrobiłem kapkę zdjęć i po przybliżeniu było mydło!! przełożyłem obiektyw do 550d zrobiłem to samo ujęcie.. i idealnie ostre..co może być przyczyną mydła i braku ostrości w tym przypadku?!
Wersja do druku
mam problem z canonem 1000d dziś byłem w studio.. zrobiłem kapkę zdjęć i po przybliżeniu było mydło!! przełożyłem obiektyw do 550d zrobiłem to samo ujęcie.. i idealnie ostre..co może być przyczyną mydła i braku ostrości w tym przypadku?!
Złe wyostrzenie w czasie sesji.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Swoją drogą, odrobina interpunkcji jeszcze nikomu nie zaszkodziła...
za to czytanie ze zrozumieniem się u Ciebie kłania..
Zawsze byłem z tego dobry i tym razem też się nie mylę. Z całkowitym przekonaniem odrzucasz możliwość błędów AF w 1000d?
no właśnie nie?! nie mam zielonego pojęcia z czego to wynika.. na bank nie z obiektywu.. ale żeby był aż taki błąd.. niee jak był nowy ostrzył znakomicie.. może zaparowane lustro lub matryca..?! nie mam pojęcia..
Weź aparat i zrób na spokojnie kilka zdjęć. Obstawiam, że przypadkowo zmieniłeś coś w ustawieniach, np. wydłużyłeś czas i zdjęcia wyszły poruszone, co teraz wygląda jak nieostrość. Ciężko cokolwiek powiedzieć znając tak mało szczegółów i nie widząc żadnych przykładów. Póki co wykluczam awarię.
zaparowane lustro przeszkadza Ci tylko w dobrym wykadrowaniu, nie przeszkadza to w ustawieniu ostrości, a zapewne obiektyw zaparowany nie był, bo jeżeli napisałeś, że na drugim korpusie Ci wyostrzył.
Może to jest wina przekazu na stykach miedzy aparatem a obiektywem. Czasami wystarczy styki w aparacie przedmuchać i już powinno być cacy.
Zresztą to może też być jakiś bardziej złożony problem. Ja miałem kilka razy w rękach 1000d i osobiście nigdy nikomu już bym nie polecał kupna takiego aparatu. No chyba, że używasz go bardzo mało i nie zajeżdżasz go męczarniami w czasie zmiennych warunkach atmosferycznych. Jeżeli możesz robić na 550 to rób na nim a 1000d oddaj młodszemu bratu lub siostrze:)
a jak je wyczyścić..?!
Samo zaparowało, samo odparuje. Nie sądzę, żeby to był powód. Zrobiłeś testy na spokojnie?