Witam dziś zakupiłem lampę Canon 430EX II. I używam do niej 4 baterii 1,2V marki Kodak. Na spodzie przeczytałem informację 6V.
Czy to jest jakiś duży problem, czy mogę używać tych 1,2x4=4,8V
Wydaje mi się, że lampa chodzi normalnie...
Wersja do druku
Witam dziś zakupiłem lampę Canon 430EX II. I używam do niej 4 baterii 1,2V marki Kodak. Na spodzie przeczytałem informację 6V.
Czy to jest jakiś duży problem, czy mogę używać tych 1,2x4=4,8V
Wydaje mi się, że lampa chodzi normalnie...
Nie ma żadnego problemu.
Lampa trochę wolniej się ładuje przy zasilaniu 4,8V.
Ja, jak potrzebuję mieć pewną, szybką lampę, np. przy seriach, to wolę zastąpić używane zwykle akumulatorki 1,2V alkalicznymi bateriami 1,5V (polecam GP - niecałe 10 zł za czteropak).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aaa... zapomniałem. Gratuluję i życzę dużo frajdy :-D
Dzięki :) frajdy na pewno nie zabraknie ;)
I co, na tych bateriach szybciej się ładuje? To trochę wbrew fizyce bo (dobre i niezużyte) akumulatory NiMH mają mniejszą rezystancję wewnętrzną niż baterie alkaliczne.
Polecam akumulatory Sanyo Eneloop, jak dla mnie zdecydowanie najlepsze jakich dotychczas używałem.
No i oczywiście gratuluję lampy, sam używam i jestem b.zadowolony :)
Racja, są świetne, głównie dlatego, że po naładowaniu można je trzymać dłuższy okres czasu i praktycznie się nie rozładowują. Producent podaje, że po upływie roku "ucieka" z nich bodajże kilka % energii. W praktyce - nawet po 4-5 miesiącach nie zauważyłem, że mogę zrobić mniej zdjęć na jednym komplecie. Fajne, jak się ma kilka kpl. i nie używa często lampy :)
wyszły nowe - mają dopisek UTGA, stare miały chyba tylko UTG.
NOWA, ULEPSZONA SERIA HR3-UTGA
(dostępne od drugiej połowy 2010r)
- do 1500 cykli ładowania (wzrost o 50%!)
(seria UTG - do 1000 cykli ładowania)
- zachowuje 75% pojemności po 36 miesiącach!
(seria UTG - 85% pojemności po 12 miesiącach)
- pracuje w niskich temperaturach do -20 stopni C!
(seria UTG - w temperaturach do -10 stopni C)
- naładowany w procesie produkcji energią słoneczną!
(seria UTG - naładowana energią z tradycyjnych źródeł)
Na Allegro starego typu już raczej się nie dostanie.
Wyszły jeszcze jakieś Eneloop xx 2500, ale 4 sztuki są droższe niż 8 sztuk nowych eneloopów..
Jak będzie potrzeba to się kupi :).
Dzięki wszystkim.