Sigma 180/3.5 EX APO Macro HSM - cóż wart ?
Czy ktoś miał może do czynienia ze stałką Sigma 180/3.5 EX APO Macro HSM ?
1. Cóż ona jest warta?
2. Interesuje mnie jego współpraca z Canonem 10D. Czy są jakieś problemy dotyczące kompatybilności?
Jako opcję rozważam Canona 100/2,8 MACRO. Wszystko oczywiście zależy od posiadanych środków finansowych.
W Sigmie mam dłuższą ogniskową co da większą odległość od fotografowanych owadów, ale jest ciemniejszy.
W Canonie mam krótszą ogniskową ale lepszą jasność.
Być może informacje o kompatybilności i jakości zdjęć obu obiektywów rowieją moje wątpliwości co do wyboru obiektywu.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
kompatybilność sigmy 180/3,5 Macro z EOS 10D ???
W porządku. Dziękuję za informacje. Dzięki nim dowiediałem się, że obiektyw Sigma 180/3,5 ... jest całkiem niezłym obiektywem do makrofotografii (a takowa mnie interesuje). Ale nadal brakuje mi odpowiedzi na jedno zasadniczne pytanie:
Czy obiektyw Sigma 180/3.5 EX APO Macro HSM jest w pełni kompatybilny z EOS 10D ??? Czy należy spodziewać się problemów wymienionego korpusu ze wspomnianym obiektywem.
Pytam gdyż na stronach zza oceanu znalazłem wiele informacji o problemach między innymi wspomnianego obiektywu z korpusami EOS. Chyba dotyczyły obiektywów wyprodukowanych przed grudniem 2000 roku. Podobno producent rozwiązuje problemy dotyczące kompatybilności dokonując upgrade'u chipa. Ale to są dodatkowe koszty (usługa + przesyłka do Niemiec lub USA), a poza tym nie wiem czy w Polsce można taki zabieg wykonać.