-
Czym skleić?
Witam,
mam taki problem - ostatnio moj aparat wykonal nieplanowany lot i spotkanie z twardym podlozem. Oprocz straty polara mam delikatnie pęknieta obudowe Tamrona - a dokladniej w miejscu gwintu. Pekniecie jest o tyle upierdliwe, ze przy wkrecaniu filtrow powstaje luz, ktory moze powodowac, ze nie beda sie one dobrze trzymac. Czy ktos kleil juz obiektyw i moze polecic dobry klej, ktory zalatwi sprawe??
Pozdrawiam
Szymon
-
Patrząc na Twój sprzęt darowałbym sobie amatorskie podklejanie gwintu. Masz za dobry sprzęt na taką fuszerkę. Szkoda zachodu. Z drugiej strony piszesz o gwincie na filtry...sprawdzałeś może patent z kawałkiem taśmy klejącej? Chodzi mi o kawałeczek, dosłownie 2x2mm w miejscu gdzie gwint odkształcił sie najbardziej na zewnatrz. Albo pomyśl o jakimś filtrze na stałe, na który będziesz nakładał inne, np. Cokin...
-
-
ośmiorniczka to nawet papieru nie klei na stałe:) pokaż fotki tego uszkodzenia
-
pekniecie nie jest duze - tak jak pisalem. W zalaczniu zdjecie - a dokladniej wycinek - swoje paluchy ze zdjecia wycialem ;-)
-
Ja bym to potraktowal poczciwym super glue/kropelka.
-
Są różne kleje do plastiku, proponuję coś dwuskładnikowego np: Poxipol do tw. sztucznych. Plusem jest to że nie zasycha błyskawicznie (kilka minut) jak kropelka, więc masz czas zrobić to precyzyjnie.
-
kropeli itp mają kiepską wytrzymałość mechaniczną, nic na co działają siły nie wytrzyma długo ...
-
Swego czsu był klej dwuskładnikowy DISTAL. Nie wiem czy można go jescze dostać, ale w życiu nie widziałem tak mocnej cholery! ojciec tym skleił obudowe wiertarki i chodzi po dziś dzień. A sam wiesz, jak się traktuje wiertarki. Tylko ostrzegam, zrób wcześniej próbę!!!
-
Najlepszym rozwiązaniem będzie klej na bazie żywicy epoksydowej np: Distal , Epoxy itd. Tylko radze dobrze rozplanować prace i uważać - usunięcie nadmiaru kleju lub zczyszczenie go z miejsc niepozadanych graniczy z cudem!!