Error 99 w Tamronie 18-200 Di LD
Witam
Mam problem z obiektywem Tamron 18-200 Di LD.
Otóż normalnie robiłem nim zdjęcia przez pare dni, aż w końcu na wyświetlaczu w moim 20D pojawiła się informacja err99 - nie ma możliwości zrobienia nim zdjęcia, testowałem także z 300D koleżanki i także był ten sam error - styki są czyste więc myślę że to nie ich problem.
Co może być tego przyczyną? Dodam jeszcze że przy przykręcaniu obiektywu do korpusu (bez względu na to czy jest włączony czy wyłączony) słychać jakiś dziwny trzask - trzasku tego nie słychać jedynie w przypadku wyłączonego aparatu - podejrzewam że może być to przysłona - jeśli dobrze podejrzewam to jest możliwość naprawy takiego defektu? Samemu raczej chyba się tego nie wykona choć przymierzałem się do rozkręcenia obiektywu ale nie miałem tak małego śrubokręta - ewentualnie ile może kosztować wymiana przysłony? Pierścień ostrości chodzi bez zgrzytów natomiast w pierścieniu ogniskowej gdy dojeżdza się do szerokiego kąta da się odczuć ledwo słyszalny zgrzyt.
Najgorsze jest to że obiektyw nie jest do końca mój więc, z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi