Witam :smile:
Od niedawna mam Canona 350d i zastanawiam się jaki sprzęt muszę dokupić
, żebym mógł otrzymywać powiększenia 5 albo i 8 - 1 .Do fotografi macro małych owadów.
Wersja do druku
Witam :smile:
Od niedawna mam Canona 350d i zastanawiam się jaki sprzęt muszę dokupić
, żebym mógł otrzymywać powiększenia 5 albo i 8 - 1 .Do fotografi macro małych owadów.
Najtaniej?
Pierścień przejściowy m42 + mieszek + obiektyw m42 (jest kilka do wyboru ;))
Inaczej
Sigma 75-300 + pierścień odrotnego mocowania + odwrotnie zamocowany kit (szczegóły do Tomka Golińskego ;))
Lub też obiektyw canona z odwzorowaniem 5:1 (trochę drogi :()
zdecydowanie system z mieszkiem, jest kilka dobrych szkieł na M42....ostrość i przysłone masz manualną , czas manual lub auto, przy macro i tak AF nie zawsze sie sprawdza
pozdrawiam
PS pozatym cena za max 200,- masz dobry zestaw, a dobry obiektyw macro EF to 0k. 2000,-
Burn: Tego typu rzedy powiekszen uzyskasz tylko dzieki mieszowi, najtansze rozwiazanie ti przejsciowka m42 > eos , mieszek m42 i obiektyw 50mm,
Mozesz jednak skutecznie zapomniec o robieniu zdjec owadom przy takim rzedzie powiekszen, chyba ze martwym lub ochlodzonym w lodowce :)
Zalezy jaki masz budzet.
Ja polecam obiektyw makro canona 100/2,8 plus konwerter x 2 i pierscienie pomiedzy konwerter a obiektyw.
Spora skala i jednoczesnie przyzwoita odleglosc od obiektu (jak na tak duze skale).
oczywiscie nie wiesz co to jest [szukaj] i do czego sluzy dlatego tym razem poprowadze cie za raczke i wskaze ci droge :-)
http://canon-board.info/showthread.p...otne+mocowanie
EDIT:tu masz pare przykaldow odwrotnego mocowania kita, przeniesienia automatyki juz prawie skonczylem (brakuj mi 2roboczo godzin :-) )
Najprościej, co nie znaczy najtaniej skalę odwzorowania 5:1 uzyskasz obiektywem Canon 65mm f2.8 MP-E.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi:D
Protekcjonalny ton możesz sobie darować.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Całuję podaną raczke jego fluorescencji :)
oczywiscie wiem co to jest [szukaj] i do czego sluzy. Tylko spróbuj uzyskać jednoznaczną i jasną odp.
Z linków które podałeś zrozumiałem, że należy przykręcić obiektyw odwrotnie?:grin:
Ale na szczęście znalazłem to; http://canon-board.info/showthread.php?t=7082
A swoją drogą marne to FAQ jak na tak ambitne forum. Morze warto wkleić "Najczęściej zadawane pytania"