-
Profesjonalne puszki
Witam,
wypowiedzcie się proszę w następującym temacie:
Jakie korpusy Canona są profesjonalne w świetle polityki firmy i w oczach profesjonalistów? Czy wszystkie jednocyfrowe puszki są uznawane za pro, czy poza naszym pięknym krajem gdzie reporterzy do niedawna pracowali na 20D, jako profesjonalne są postrzegane tylko jedynki.
-
Wszystkie 1D(s).
5d(2) i 7D to taka trochę bieda-profi. Niestety.
-
do kogo w takim razie jest adresowany 5D i 7D ?
-
No właśnie dla takich bieda-profi. Albo bogatszych amatorów.
-
-
-
Zdaniem mojego kolegi Canon sprzedaje 3 profesjonalne puchy:
1D dla reporterów
1Ds dla wymagających fotografów z kasą :)
i 5D dla portrecistów
hehe
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chodzi dokładnie o podniesienie ego...
Kolega bardzo się obruszył jak powiedziałem, że 5D to nie jest profesjonalny aparat :)
-
Profesjonalne to jest coś, co służy do zarabiania pieniędzy. Równie dobrze może to być 300D. Ważne, żeby zdjęcia dobrze się sprzedawały. A na upartego, to można się trzymać np. tej tabelki, choć kompletnie nie wiem, jakie to ma znaczenie, co, kto i gdzie pozycjonuje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EOS#Naming_scheme
-
A każdą można spotkać w zupełnie innych warunkach niż jest ich przeznaczenie np. 1d w studio lub 5d2 z 300/2.8L na stadionie.
-
Pracowali na 20D, bo nie stac ich było na nic wiecej. U mnie w pipidówce profi (ma lab i obsługuje imprezy, to chyba profi) robił ostatnio fotki dzieciakom w szkole 30D i Sigmą 17-70. Chociaż lampę miał profi, bo 580. Obciach był, jak podpiąłem do mojego 5D C70-200/2,8 (chodziło o parę zbliżeń buźki mojego małego) i na ten widok profi zaczął się tłumaczyć, że mi musi jeszcze pozasłaniać (choć nie zamierzałem mu w chodzić w paradę - w końcu nie chciałem mu zabierać chleba) ;-))
Ale wracając do tematu - profi puszki to dla mnie i chyba dla Canona tylko 1D i 1DS, inne mają pewne ograniczenia (5D - AF, 7D - szumy, obydwa mniej wydajne akumulatory, mniejsza żywotność migawki itp), no i chyba tylko jedynki nie mają "zielonego" programu ;-) Na szczęście szybki postęp techniczny powoduje, że pewne ograniczenia w stosunku do puszek profi są minimalne (przykład - AF Canona 7D lub Nikona D300 lub D700, uszczelki, matryca 5D mk2) a obecne profi też starzeją sie technologicznie.
A o profesjonaliźmie świadczą fotki, a nie grubszy portfel (czego ewidentny przykład jest w mojej stopce). Dla nas pozostaje dokupienie gripa i lans eLkami.