Czy ktoś z was robi może sport EOS-em 5D?
Wersja do druku
Czy ktoś z was robi może sport EOS-em 5D?
3fps? To chyba tylko snookera i brydż sportowy ;-)
wedlug mnie ... 3 klatki starcza ... ale to tylko moje zdanie
bo fotografia polega na swiadomym wyborze ...
a 8,5 klatki albo najlepiej to kamera bo wtedy bedzie 25 kl.
tyle ze to juz kinematografia i niewiele ma to wspolnego z fotografia.
No ja robiłem sport 300d.
zdjęcia --> na olimpik.pl
(ps: kiedyś na analogach też fotografowali i wcale nie wymieniali rolki filmuco minutę :D )
oczywiscie ze sie da robic sport - ale lepiej dorzucic te $400 i kupic 1DmkII(n) skoro ma sie w planach robienie zdjec sportowych
5D odpada ! Do kosza odpada nawet 20D (5kl/s). Niestety, ale 8kl/s to jest minimum przy szybkich zabawach, poza tym precyzja AF z 1dmkII lub D2H jest ZDECYDOWANIE wieksza i pewniejsza niz 20D. Nie wiem jak 5D z AF, ale ponoc szybkosc i precyzja jest na poziomie 20D, moze ciut lepsza wiec pewnie za duzo koszykówki w wykonaniu 5D to nie zobaczymy. To aparacik do studia i reprotazu ... tak ja to widze.
Moze jedynie dodam, ze wiele tez zalezy od techniki fotografowania. Ja stosuje dwie: czasami ciasno (130-180mm) gonie zawodnika na AF-C i wale jak mam go ostro nadal prowadząc, a w drugim wydaniu przestawiam sie na oneshot i czekam spokojnie na rozwoj akcji waląc kolesia dopiero w sytuacji podkoszowej lub innej dynamicznej. Generalnie skłaniam sie do wersji nr 2 bo po prostu udaje mi sie zlapac wiecje ostrych zdjec. Problmem jest kąt pod jakim zawodnik sie odbija i fakt, ze AF jest zablokowany i jak koles odlatuje ode mnie to na 5,6,7,8 klatce jest juz nieostry :( AF-C jakos nie szczegolnie mi sie sprawdza w Canonach, za to D2H i AFS po prostu wymiata. Grupowy AF z dynamicznym przejsciem na kolejny plan to naprawde fajna zabawa.
Przyklady:
20D + 135/2L
D2H + 70-200AFS
Fotki z Nikona maja zdecydowanie wieksze ziarno - jak widać.
I jakiś dziwne na nich kolory ;)Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Chyba jednak wszystko zależy od dobrych chęci. Ja tam robiłem udanie zdjęcia przy pomocy 20D jednej z najszybszych dyscyplin sportowych tj. badmintona. Snowboarder też kiedyś miał w swojej galerii zdjęcia z Mistrzostw Świata 2005 w Badmintonie (USA), które jak pamiętam też były robione 20D. Były to przyzwoite zdjęcia, więc wszystko zależy od chęci. :)Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Jak zwykle Canon górą:)