Body na uwięzi - przedłużacz USB
Witam!!!
Szukałem na forum, ale nic w temacie nie znalazłem więc spisuję moje spostrzeżenia.
Jako że coraz częściej wykonuję masówki bez zmiany położenia aparatu postanowiłem zaopatrzyć się w przedłużacz USB celem kontroli aparatu zza monitora i ściąganiem zdjęć na bieżąco.
Wszystko działa z metrowym przedłużaczem i oryginalnym kabelkiem od aparatu.
Jednak przedłużacz 5metrów to już za dużo, permanentny brak kontaktu.
A więc odradzam to rozwiązanie na odległości 5m, może 3 zadziałają, nie wiem. Jak kupię takowy, dodam tu swoje spostrzeżenia.
Chyba że ktoś już tak pracuje, miło byłoby gdyby to potwierdził???
Dodam tylko wyjaśnienie dla onanistów sprzętowych, ~2000pln za transmiter WFT wolę dołożyć do kolejnego szkła.
Ku przestrodze, przedłużacz kupiłem "aktywny" gruby srebrny z ekranowaniem za 30pln. Producent wspomina o możliwości spięcia przedłużaczy do 25 metrów co da bezstratne połączenia! Tego już nie skomentuję.
Pozdrawiam Michał Trąbski
Odp: Body na uwięzi - przedłużacz USB
Witam,
odkopię temat, ostatnio walczyłem z tym tematem i nie mogłem znaleźć żadnych konkretnych informacji który przedłużacz jest ok, a który nie, więc może komuś przyda się info w jakiej konfiguracji zadziałało.
W moim przypadku zadziała konfiguracja - oryginalny kabel canona do aparatu + przedłużacz hama - 3m 45040, żadnych problemów niema z działaniem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
yakuza
Witam,
odkopię temat, ostatnio walczyłem z tym tematem i nie mogłem znaleźć żadnych konkretnych informacji który przedłużacz jest ok, a który nie, więc może komuś przyda się info w jakiej konfiguracji zadziałało.
W moim przypadku zadziała konfiguracja - oryginalny kabel canona do aparatu + przedłużacz hama - 3m 45040, żadnych problemów niema z działaniem :)
Wszystko zależy z jakiej jakości materiałów zrobiony jest przewód.
Używam taniego z Allegro 10m pasywnego przedłużacza USB do którego podpięty jest HUB na 4 urządzenia i wszystko działa bez problemów. Prędkość zgrywania karty CF przy pomocy starego czytnika USB 2.0 wynosi ok. 10,5MB/s przez przedłużacz z Hubem i ok 11MB/s przy podłączeniu bezpośrednio do portu w komputerze.
Dla odmiany najtańszy przedłużacz cinch 10m zakupiony w MediaMarkt spowodował spadek głośności pasywnych głośników o ponad połowę. Skracanie go o każdy metr dawało słyszalną zmianę głośności :-)
Panowie jest jeden patent który może zadziałać, ale trzeba by przetestować czy będzie działał z naszymi canonkami :)
U mnie w firmie kamerki, takie zwykłe na USB są pociągniete na dobrym kablu Ethernetowym - popularna skretka. Najdalsza kamera jest ok 30m od kompa i jest z nią bezproblemowa komunikacja.
Jak bym mial tylko kable dawcę to jestem wstanie taki sobie sam zlutować w 10 min i powiedziałbym czy to działa :)