Witam
Chciałem dowiedzieć się czy w takiej przejściówce typowej, dostępnej na Allegro jest blokda popychacza przysłony?? Czy trzeba popychacz blokować w obiektywie??
Wersja do druku
Witam
Chciałem dowiedzieć się czy w takiej przejściówce typowej, dostępnej na Allegro jest blokda popychacza przysłony?? Czy trzeba popychacz blokować w obiektywie??
nie wiem jakie są na allegro , ale moja przejściówka blokuję przesłonę......
pewnie wszystkie blokują
M
raczej tak
ja spotakłem się raz tylko z taką która nie blokowała ale wydaje mi się że to rzadkość bo sam mam z blokadą
Ja zablokowałem popychacz.... kropelką
co kropelka sklei, sklei... zadna siła nie rozklei
:)
dzięki za odpowiedzi. pozdrawiam
Sama przejsciowka blokuje, jednak np mieszek juz zazwyczaj nie robi tego.
A mam takie pytanko jeszcze, jak wam się współpracuje ze szkłami Analogowymi np. z 350D ? Czy wizjer nie jest za mały i za ciemny? Jak jest z ostrzeniem?
Jak dla mnie nie było z tym problemu. Na pikniku lotniczym fociłem samoloty za pomocą Jupitera 135 i przesłoną ustawioną na 5, lub 6. Generalnie nie było problemu z patrzeniem przez wizjer, ale tutaj dużą rolę odbywało słońce, które mocno świeciło. Oczywiście, dość dużo zdjęć odpadło przez nietrafiony focus, ale to było coś koło 30%. Przy pochmurnej pogodzie, to te procenty pewnie by wzrosły.
W normalnym użytkowaniu, kiedy ma się dużo czasu, zawsze można ustawić ostrość przy minimalnej przesłonie i dopiero potem ustawić przesłonę.
a no wlasnie dlatego sprzedalem dobrego Sonnara 135mm - bo ostrzenie w tym malym tuneliku to tragedia. poprzenio mialem analoga 650 i bylo super-bez problemu - a w nowym 300d (mimo korekcji dioptrii!) lipa. nie polecam wiec manualnych szkiel - no chyba,ze do bardzo powooolnej fotografi :)Cytat:
Zamieszczone przez Silwe