źle ustawiana ostrość w D300
Witam!
Kupilem canona 300D i po zrobieniu kilkustet zdjec i zrzuceniu na komputer- rozczarowalem sie .... 'przestrzelona' ostroscia ( pomimo ,iz obiekt fotografowany znajduje sie centralnie,zajmuje 2/3 powierzchni kadru)
Mam obiektyw 'kit-owy' oraz 28-200(czyli ok. 50-300) .... jeden i drugi ( bardziej drugi z racji mniejszej glebi) zle ustawia ostrosc....!
Jest ona ustawiana na plan dalszy(tlo... w zaleznosci jak jest daleko), mimo ze aparat pokazuje prawidlowe ustawienia (czerwony pkt pokazuje prawidlowosc ustawien w miejscu przezemnie oczekiwanym,czyli swieci tam gdzie chce co by bylo ostro).
Jestem zmuszony do ustawien ostrosci recznie.... okropne! :/
Jak obejsc ten problem ...? ( mam rowniez canona 500 .. i tu problemu nie ma )
Pozdrawiam,Marcin
Re: źle ustawiana ostrość w D300
Cytat:
Zamieszczone przez Marcin29
Witam!
Jest ona ustawiana na plan dalszy(tlo... w zaleznosci jak jest daleko), mimo ze aparat pokazuje prawidlowe ustawienia (czerwony pkt pokazuje prawidlowosc ustawien w miejscu przezemnie oczekiwanym,czyli swieci tam gdzie chce co by bylo ostro).
Pozdrawiam,Marcin
Nie wiem czy dobrze zrozumialem....?
- nastawiasz ostrosc AF i podswietla sie pole focusa na obiekcie i widzisz, ze obiekt jest ostry.
- robisz fote i dostajesz zdjecie nieostre
- jesli robisz to samo recznie (zakladam, ze punkt AF potwierdza ustawienie reczne) to masz fiote ostra.
Jesli tak jest chyba masz problem raczej z obiektywem niz z aparatem.
Ale dla mnie to calkowicie dziwne zjawisko. Moze ktos inny ci pomoze. A jak nie to wal do serwisu.
Zanim jednak to zrobisz - pozycz inne body cyfrowe albo idz do sklepu i popros o krotki test. Sprawdz jak to wyglda z innym aparatem i tak wyeliminujesz wade aparatu. Ja stawiam na szklo.
[ Dodano: Pon Sie 09, 2004 1:31 pm ]
No i pytanie zasadnicze - czy wszystkie foty sa nieostre? Pisales ze zrobiles kilkaset zdec !?
Jesli tak to masz problem.
Jesli nie to - nie obraz sie za glupie pytanie - ale czy sprawdziels ktorym polem ostrzysz...? Moze masz ustawiony jakies skrajny punkt AF...?
Czy inne parametry aparatu sa ok - przyslona, czas, itp...?
Re: źle ustawiana ostrość w D300
Cytat:
Zamieszczone przez Marcin29
Witam!
Kupilem canona 300D i po zrobieniu kilkustet zdjec i zrzuceniu na komputer- rozczarowalem sie .... 'przestrzelona' ostroscia ( pomimo ,iz obiekt fotografowany znajduje sie centralnie,zajmuje 2/3 powierzchni kadru)
Mam obiektyw 'kit-owy' oraz 28-200(czyli ok. 50-300) .... jeden i drugi ( bardziej drugi z racji mniejszej glebi) zle ustawia ostrosc....!
Jak obejsc ten problem ...? ( mam rowniez canona 500 .. i tu problemu nie ma )
Pozdrawiam,Marcin
300D zdecyowanie ostrzy źle, problem jest szeroko rozpisywany na dpreview.com,
zrzuciłem właśnie ponad 300 zdjęć z Amsterdamu, sporo jest nieostrych, sporo tradycyjnie prześwietlonych,
po części, to już z własnego doświadczenia, składam winę na obiektyw kitowy, bo nawet z 75-300 jest dużo lepiej, ale musi to być też wina aparatu, na dpreview pisali i sam na to zwróciłem uwagę, że aparat ostrzy dużo lepiej przy zdjęciach z lapmą zewnątrzną przy wspomaganiu AF , ale także z ta wbudowaną, cos musi być na rzeczy, fotograf nie ma tu nic go gadania, próbowałem np robić szybkie zdjęcia i w kilku przypadkach zdjęcia wyszły nieostre taj jakby AF nie dał rady złapać ostrości tak szybko lub dokonał złego pomiaru
[ Dodano: 9 Sierpień 2004 ]
Cytat:
Zamieszczone przez Przemek Białek
Cytat:
O wiele czesciej niz 300D jest to przypadlosc... fotografa .
Czy po natawieniu ostrosci przekadrowywales? Jesli tak to jak szybko to robiels? Jest mozliwosc ze jesli zbyt szybko przekadrowujesz to 300D wlaczyl tryb ostrosci ciaglej i przeostrzyl ci na ten punkt srodkowy juz po przekadrowaniu.
Sproboj wgrac haka firmware (latwo tu znajdziesz watek o nim) 300D i przelacz ostrosc w One Shot, i poproboj.
Vitez slowa gode polecnia, to sie sprawdza samo, wczesniej tez robilem bledy z przekadrowywaniem poniewaz aparat przestawial ostrosc na AI Focus i sam sobie dopasowywal po przekadrowaniu, z momentem wgrania hacka i ustawieniu na One Shot ten problem zniknal calkowicie, jedynie czasami kiedy obiekt sie szybcej porusza!
ale ogoeknie nie mam z tym problemu, i nie boje sie przekadrowywac, jako ze wczesniej latalem po wszystkich punktach Af to nieraz tracilem cenne ujecia! :idea:
Canon mógłby z powodzeniem w 300D ograniczyć się do centralnego punktu ostrości, reszta nie dziłla tak jak trzeba, ci co wiedzą cokolwiek o tym aparacie sami do tego doszli a reszta i tak cyka głupawe fotki biorąc centralny punkt AF jako wyznacznik celu....