10D/300D kontra 350D albo E-TTL II o ile lepszy?
Czy ktoś używał 300D do reportażu (kościoły, wnętrza) i przesiadł się np. na 350D/20D? Używam głównie 300D z 420EX (często z dyfuzorem), używałem też z 550EX, Metzem 54MZ-3 w E-TTL'u i A i prostszymi lampami z A i muszę z bólem przyznać, że praca 300D dostarcza sporo stresu ;) a raczej sporo niedoświetlonych i trochę przewalonych ujęć (a na reportażu to często porażka). Dodam, że nie pomaga FEL (czasem wręcz szkodzi) a na FEC czasu brak (bo soft mam obowiązkowo niefirmowy :)
Rzucę zatem jeszcze kilka pytań:
- czy 10D też jest tak nieprzewidywalny w pomiarze błysku jak 300D (ta sama matryca)?
- czy to wina wrażliwości matrycy na dokładność pomiaru czy też jakiejś jej niestabilności?
- w końcu czy przesiadka na E-TTL II jest baaaaardzo widoczna (czytałem już tutaj, że tak ale chodzi mi o praktyczne spostrzeżenia w tych konkretnych okolicznościach przyrody ;)?
- czy prawda to, że im wyższy model tym lepiej w nim działa E-TTL/II?
Pozdrawiam i z góry dzięki za głosy w dyskusji, które wierzę - się pojawią :)
PS A tak swoją drogą - gdybym miał cash to i tak bym się przesiadł na 20D, albo chociaż 350D mimo, że tyci tyci :)
Pomiar błysku i takie tam...
Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
No to ja wnetrzowo... 300D z Sigma EF-500 DG Super i 20D z Sigma i 580EX. Mam wrazenie, ze z 580'tka jest lepiej, choc to chyba glownie z winy wyzszej precyzji i powtarzalonsci 580'tki (canona) wzgledem sigm.
Ciekawostka a propos lampek - Metz 54MZ-3 lepiej mi chodził w automatyce lampy (z korekta na minus) niz w E-TTl'u. Z odbitego w E-TTLu 300D z Metzem gubił sie zupełnie, a z 420EX z odbitego chodzi o niebo lepiej niz na wprost!
Cytat:
A co bys innego oczekiwal z tych samych systemow?
Tego samego, hehe ale tak z ciekawości pytałem. Różne rzeczy się czasem dzieją ;) A to pytanie było a propos lepszego działnia E-TTLa w wyższych modelach. Przypuszczałem, ze to moze być konsekwencja innego pomiaru i innego rozmieszczenia punktów AF, ale kiedys jeden gość w komisie mi sprzedał taką ciekawostkę :mrgreen:
Cytat:
Nie zrzucajac winy na fotografa...
No dobra, dobra! Ale na reportażu (w przedszkolu np. :) ) wolałbym zrzucić to zadanie lampie (wygodny ze mnie koleś, heh!). Kiedys używałem głownie TTLa z METZa i było przyzwoicie. E-TTL w analogu (EOS 300 i 50E) tez zdawał sie spisywac o niebo lepiej, ale używałem go stosunkowo rzadko (no i tolerancja negatywu jednak duzo wieksza).
Cytat:
Glownie to wina systemu e-ttl bardzo wrazliwego na wzorce pomiarowe. Tutaj niestety nie ma tolerancji. Jak cos odstaje od tego co zwykle to pomiar idzie w buraki. Nawet do FEL'a trzeba starannie dobierac wzorzec. Gdyby zycie bylo piekne to kazdy by mial asystentke z szara karta, ale niestety...
Ech...
Cytat:
Bardzo. FEL? Jaki FEL :mrgreen:
We wnetrzach w jakich glownie foce pomiar w 20'stce rzeczywiscie zachowuje sie o niebo lepiej i przewidywalniej wzgledem poprzednika. Mam stala w sumie do pomieszczen korekte FEC +2/3-1EV na lampie i jotpegi sa praktycznie gotowe do druku (dla tych malo kumatych oczywiscie :D). Czasami minimalnie przypali jakis detal, ale mi to akurat nie przeszkadza. Zalezy kto gdzie foci i co lubi. Uzysk generalnie wzrosl kilkukrotnie. Obecnie nedzne foty jesli sa to glownie z powodu kadrowania i bledow fotografa a nie pomiaru swiatla z lampy.
Super! Zaczynam zbierac na 20D!!!
Cytat:
Nie. Z malym detalem. W wyzszych modelach (jedynki) inaczej sa rozlozone pola pomiarowe w kadrze. xxxD i xxD maja klatke rowno podzielona na 35 stref. W jedynkach jest to 21 pol skupionych blizej srodka (pokrywaja mniej wiecej elipse AF). 5D ma to samo co 20'stka i 350'tka, z tym ze bez przeskalowania do wiekszej klatki, wiec brzegi kadru nie sa pokryte.
5D to jednak ciut za droga impreza. No i brak wbudowanej lampy, która mnie nieraz "uratowała" jak mi Metz odmówił współpracy w waznym momencie (miał humory, obecnie w serwisie bo mu sie ładować odechciało)
Cytat:
A jak by sie nie pojawily? :D
Oj to byłbym smutny miś :?
Cytat:
Zbieraj... Niedlugo bedzie wysyp tanszych 20'stek.
A co masz przecieki, ze wchodzi jakiś 35D? ;)
PS Wielkie dzięki za uwagi. I sorki za wszelkie wpadki. To moje pierwsze forum i troche sie gubie...