Canon EOS 300D, statyw - mój wybór
[scroll:1ab5b952b4]:!: Witam :!:[/scroll:1ab5b952b4]
Jestem nowym użytkownikiem forum i proszę o wybaczenie jeżeli popełnię jakiś błąd (np. poruszę temat już przedyskutowany lub umieszczę posta nie tam gdzie trzeba...
Fotografowałem już różnymi aparatami od Creativa PC-CAM 880 do Canona G5. Doszedłem do wniosku, że to fotograf robi zdjęcia a nie aparat, więc ładną fotkę można zrobić i tym wspomnianym Creativem... :D
Obecnie stoję przed problemem zakupu aparatu cyfrowego dla siebie (do tej pory używałem pożyczonych) i postanowiłem kupić Canona EOS 300D. Myślę, że na początek ten sprzęt wraz z obiektywem w zestawie w zupełności mi wystarczy (żeby się trochę pouczyć bo w temacie fotografii jestem wciąż zielony :lol: ...i mieć w przyszłości dostęp do innych obiektywów, lamp błyskowych, itd.).
Problemem jest wybór odpowiedniego statywu. Chciałbym wykorzystywać go do różnych zastosowań w rodzaju fotografowanie przy złym oświetleniu, fotografowanie komputerów przenośnych z bliskiej odległości czy tworzenie panoram. Jak na razie przeglądałem sklep pstryk.pl i zastanawiam się nad Velbon Sherpa 450. Dobrze by było gdyby statyw miał poziomicę i kontomierz (a ten Velbon pewnie nie ma ani jednego ani drugiego...), i kosztował około 500 zł (z głowicą). Manfrotto jest trochę za drogie... chociaż ostatecznie zdecyduję się na jakieś droższe nogi...
Co mi doradzicie :?: Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.
Re: Canon EOS 300D, statyw - mój wybór
Cytat:
Zamieszczone przez md0512
Velbon Sherpa 450. Dobrze by było gdyby statyw miał poziomicę i kontomierz (a ten Velbon pewnie nie ma ani jednego ani drugiego...), i kosztował około 500 zł (z głowicą). Manfrotto jest trochę za drogie... chociaż ostatecznie zdecyduję się na jakieś droższe nogi...
Co mi doradzicie :?: Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.
Nie wiem czy to odpowiedni dział forum, niemniej jednak polecam głowicę Manfrotto 029 - ma i poziomice i podziałkę kątową. Nogi do tego możesz sobie kupić jakie chcesz, ja ma 055ProB, co razem daje kwotę wyższą od wspomnianych 500 zł, niemniej jednak 190 Ci powinno wystarczyć.... Sherpę 450 miałem, kupioną kiedyś na wyprzedaży w MM za 240 zł (i to są IMHO maks. pieniądze które można za nią dać), sprzedałem i kupiłem Manfrotto... Sherpa pod względem udźwigu pociągnie spokojnie 300D z kitem, ale to zupełnie inna bajka w porównaniu do Manfrotto.