witam,
czy używa ktoś Canona 85/1,8 z jakimś konwerterem 2x?
jeśli tak, to czy mógłby opisać swoje wrażenia i pokazać jakieś zdjęcia?
jeszcze jedno: który konwerter (której firmy?) będzie najlepszy?
z góry dziękuję
Wersja do druku
witam,
czy używa ktoś Canona 85/1,8 z jakimś konwerterem 2x?
jeśli tak, to czy mógłby opisać swoje wrażenia i pokazać jakieś zdjęcia?
jeszcze jedno: który konwerter (której firmy?) będzie najlepszy?
z góry dziękuję
Na pewno żaden canona, ponieważ konstrukcja tylniej soczewki nie pozwala na podłączenie.
kenko 2x.
Jak chcesz mogę w domu podpiąć Kenko x1.4 Pro 300 DG i napisać jak to się razem trzyma
gdybyś mógł, byłoby super :)
naprawdę nikt nie ma takich doświadczeń? ani zdjęć w necie nie widział?
Ja mam tego nowego kenko 2x dgx ale niestety 85mm nie ... mogę jedynie z 50\1.4 popróbować, jedyne jasne szkło które mam :)
Podpinałem x1.4 i działa to wszystko bez problemów. Dokładnych testów nie robiłem, ale Af śmiga nadal bardzo szybko. Spadek jakości zdjęć praktycznie niezauważalny
no dobra, dzięki za opinie o konwerterze 1,4x, ale mnie bardziej interesuje temat tego 2x :)
Nie wypowiadałem się bo nie ma mnie przy prywatnym kompie (i przez jakiś czas nie będzie), ale mam zarówno 85 1,8 jak i obydwa kenko: 1,4 i 2,0.
Z 1,4 wszystko śmiga jak należy, ostrość nie spada jakoś drastycznie, jeśli wziąść pod uwagę, że 1,8 jest dla mnie używalne, to z kenko 1,4 nadal takowe pozostaje .
Z 2,0 AF nadal działa poprawnie (trochę zwalnia ale działa i trafia właściwie w każdym przypadku), ostrość już spada na 1,8 i dla mnie jest nieakceptowalna.
Po przymknięciu do 2,2 robi się znośnie.
Moja 85 1,8 to przeciętna sztuka, nie wybija się niczym, z niczym też nie kuleje (w kwestiach ostrości, aberracji). AF sprawny, żadnych tendencji do wariowania na większych odległościach (o czym kilka osób na forum swego czasu wspominało).
Wszystkie doświadczenia zarówno z 40D jak i 5D II
Mogę podesłać sample z obydwoma konwerterami na 5D II, ale to dopiero w II połowie przyszłego tyg. jak coś
Przeslij jak bedziesz mogl RAW'a z 5D2 na 170mm F4 i F5.6 (tzn kenko nie podaje chyba realnych, wiec ustawione w body na 1.8, 2.2 i 2.8 np) Ciekawy jestem pewnie jak wielu tej kombinacji :)